Skaldjursbakelser

23 augusti, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Ljuvligt goda bakelser av skaldjurscheesecake. En given hit på både kräftskivan och kalasbuffén.

Jag utgick från mitt succérecept på laxcheesecake och bytte ut några av ingredienserna bara. Sen valde jag att montera cheesecaken i en rektangulär form och skar den sen i fyrkanter så att alla kunde få en enskild bakelse. Jag har en ställbar rektangulär form som jag verkligen kan rekommendera, ni hittar den ex hos Bagaren & Kocken. Den är ställbar från 18 x 25 cm och upp till 34 x 53 cm och då ställer man den direkt på ett bakplåtspapper. Så smidigt! Går utmärkt att baka i också.

Skaldjursbakelser

3.8/5(206)
Röster
Portioner: Ca 24 bakelser

Ingredienser:

Botten

300 g kavring

100 g smör

Cheesecake

200 g creme fraiche

400 g cream cheese

100 g kräftstjärtar

100 g skalade räkor

2 msk stenbitsrom

3 msk finhackad rödlök

3 msk hackad gräslök

3 msk hackad färsk dill (eller frusen)

2 tsk dijonsenap

1 msk saft från citron

Salt & Peppar

Dekor

Kräftstjärtar och skalade räkor

Stenbitsrom

Citronskivor

Dill och gräslök

Instruktioner:

Botten

1. Lägg brödet i en mixer och mixa till smulor.

2. Bryn smöret och mixa det med brödsmulorna.

3. Lägg brödet i botten av en form med rektangulär form, ca 18×25 cm, (eller om du vill göra den som en rund tårta, en rund form med löstagbar botten,  ca 21 cm i diameter.)
Tryck till brödet så att du får en jämn fast botten. Använd gärna tårtplast för en finare kant.

Cheesecake

1. Vispa eller rör ihop cream cheese och cream fraiche tills det blir en jämn massa.

2. Hacka kräftor och räkor i mindre bitar och vänd ner i ostsmeten.

3. Tillsätt rom, rödlök, gräslök, dill, dijonsenap och citronsaft. Salta och peppra efter smak.

4. Rör samman allt och häll på kavringsbotten. Stryk ut så att du får en jämn yta.

5. Ställ cheesecaken i kylen i 3-4 timmar tills den har satt sig.

Dekorera tårtan

1. Lossa kakan från formen. Värm en kniv under hett vatten, torka av den med ett papper och stryk sedan längs kanten av kakan för att få jämna och fina kanter.

2. Skär rutor, ca 4×4 cm stora. Dekorera med räkor, kräftor, dill, gräslök, rom och citron.

Serveras kall.

Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Jag testade laga den här igår kväll, den är nu utomhus i plus 2 grader. Insåg för sent att det stod på både räkpåsen och romburken att de inte får frysas ner igen. Jag hade tänkt frysa in den och spara till julafton, men är nu osäker på om jag vågar frysa ner räkorna och rommen igen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Oj, jag vet inte riktigt. Jag har alltid använt färska räkor. Fisk och skaldjur är ju mest känslig av all mat att frysas två gånger. Så jag vet inte om jag skulle våga det.

      • Ok, stort tack för svaret! Får fundera hur jag gör nu, ligger i frysen för tillfället… finns lite dåligt med färska räkor i Finland, tyvärr.

  • Jennifer

    Otroligt gott recept! Går den att frysa?

  • Alltid lika imponerad av dina upplägg!

  • Visst kan man förbereda denna kvällen innan och äta till tex. Lunch? Den håller sig god?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg