En naked cake i sifferform med mjuk sockerkaka och fluffig hallonkräm, och så mycket godis och bär som bara får plats! Kanske är siffertårtan inte lika trendig längre, men den passar ju så bra till födelsedagskalas!
För några år sedan fick jag i uppdrag att göra två siffertårtor till när butiken Life firade 25 år. Då använde jag samma mallar. Jag bakade dessa sötpotatisbottnar i långpanna och använde färskostfrostingen från samma recpet. Så du kan ta nästan vilken tårta du vill och göra den till en siffertårta.
Jag tycker att det är perfekt att utgå från ett A4-papper när jag ska göra siffermallarna, och sen tänker jag att siffrorna ska vara ca 5 cm tjocka, sen ritar jag på frihand med blyertspenna och linjal. Det bästa är att när man väl gjort en mall så kan man spara den i en plastficka och använda igen om man vill.
I övrigt så är det ju en busenkel tårta att göra. Du kan använda vilken spritsbar frosting du vill, den ska vara ganska stabil, så gärna med färskost på nåt sätt, eller en luftig smörkräm. Eller en vispad pannacotta.
Här finns tips på krämer Här finns tips på krämer
Du kan spritsa tårtan dagen före och förvara i kylen, men ta gärna fram den någon timme före servering så att den blir mjuk och krämig att äta. Och sen är det bara fantasin som sätter stopp för hur du ska dekorera.
Receptet är ursprungligen publicerat i min bok Baka & Spritsa, och det är Lina Eidenberg Adamo som tagit bilderna.
Jonna
Tack för alla fantastiska recept som du delar med dig av!
Bakar oftast små tårtor men i sommar ska jag baka till ca 50 personer till ett dop. Om jag använder hela botten (utan att skära ut siffror), hur många portioner uppskattar du att det blir?
/ Jonna