Siffertårta med hallonkräm

25 januari, 2024

En naked cake i sifferform med mjuk sockerkaka och fluffig hallonkräm, och så mycket godis och bär som bara får plats! Kanske är siffertårtan inte lika trendig längre, men den passar ju så bra till födelsedagskalas!

För några år sedan fick jag i uppdrag att göra två siffertårtor till när butiken Life firade 25 år. Då använde jag samma mallar. Jag bakade dessa sötpotatisbottnar i långpanna och använde färskostfrostingen från samma recpet. Så du kan ta nästan vilken tårta du vill och göra den till en siffertårta.

Jag tycker att det är perfekt att utgå från ett A4-papper när jag ska göra siffermallarna, och sen tänker jag att siffrorna ska vara ca 5 cm tjocka, sen ritar jag på frihand med blyertspenna och linjal. Det bästa är att när man väl gjort en mall så kan man spara den i en plastficka och använda igen om man vill.

I övrigt så är det ju en busenkel tårta att göra. Du kan använda vilken spritsbar frosting du vill, den ska vara ganska stabil, så gärna med färskost på nåt sätt, eller en luftig smörkräm. Eller en vispad pannacotta.
Här finns tips på krämer Här finns tips på krämer 

Du kan spritsa tårtan dagen före och förvara i kylen, men ta gärna fram den någon timme före servering så att den blir mjuk och krämig att äta. Och sen är det bara fantasin som sätter stopp för hur du ska dekorera.

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok Baka & Spritsa, och det är Lina Eidenberg Adamo som tagit bilderna.

Siffertårta med hallonkräm

4.2/5(12)
Röster
Portioner: 12-14 personer

Ingredienser:

Tårtbotten

280 g socker (drygt 3 dl)

4 ägg 

2 tsk vaniljsocker 

60 g smör

2 dl mjölk

240 g vetemjöl (4 dl)

2 tsk bakpulver 

Hallonfrosting

4 dl grädde

240 g marscapone (1 burk)

90 g florsocker (1 ½ dl)

250 g hallonsylt (2 dl)

Garnering

Blåbär

Hallon

Godis

Färska örter tex citronmeliss och oxalis

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) lägg bakplåtspapper i en panna som är ca 22×30 cm. Rita och klipp ut en femma (eller valfri siffra) som är i storlek med ett A4-papper.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och häll den i formen.

3. Grädda i 20–25 minuter tills botten är färdig, en sticka ska komma ut torr. Låt botten svalna helt och dela den sedan på mitten, horisontellt, så att du får två bottnar. Lägg sedan din pappersmall på och skär ut så att du får en femma.
Det som blir över får man mumsa upp eller göra cake pops eller dammsugare av.

Hallonfrosting

Se till att grädde och färskost är riktigt kylskåpskalla. Vispa grädde, marscapone och florsocker fluffigt. Vänd ner sylten med en slickepott tills allt är blandat. 

Montera och dekorera

1. Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och fyll frostingen i den.

2. Spritsa bollar längs med kanterna på nedersta tårtbotten och fyll sedan i hålen i mitten med fler bollar. Lägg på nästa botten och spritsa likadant.

3. Gör i ordning en spritspåse med en stängd stjärntyll och spritsa några rosor på tårtan. Dekorera sedan med bär och godis.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Tack för alla fantastiska recept som du delar med dig av!

    Bakar oftast små tårtor men i sommar ska jag baka till ca 50 personer till ett dop. Om jag använder hela botten (utan att skära ut siffror), hur många portioner uppskattar du att det blir?

    / Jonna

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg