Semmeltårta

25 januari, 2019

En gräddtårta med alla semlans smaker. Kardemumma, rostad mandel och grädde gör semmeltårtan till ett smaskigt alternativ till semlan.

Skulle jag eller skulle jag inte? Jag måste erkänna att den här semmelhysterin som råder i Sverige från 1 januari och framåt är smått galen. Jag älskar semlor! Helst originalet, små, hembakade och alldeles nygjorda, annars får det vara. Och nog kan det slinka ner en 5-6 stycken under en säsong, men mer besatt än så är jag inte. I alla fall så bestämde jag mig ändå för att embraca den här galna hysterin, jag menar, jag har ju ändå en bakblogg!

Så förutom helt vanliga semlor, fast mini för så vill jag ha dem, så kommer jag att bjuda på recept på tre andra varianter av bakverk med smaker av vanilj, kardemumma, mandel och grädde!

Först ut är semmeltårtan!

Tårtbotten är heeeelt vanliga tårtbottnar, såna man gör till gräddtårtor och prinsesstårtor. De är varvade med mandelmassa och grädde. Jag gör alltid min egen mandelmassa, på rostad mandel och den är superenkel och GUDOMLIG! Sen har jag spritsat tårtan med grädde och toppat med rostad flagad mandel. Semmeltårtan är vacker, luftig och med alla semlans egenskaper.

Semmeltårta

4.5/5(2)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

2 ägg

80 g socker (knappt 1 dl)

30 gram vetemjöl (0,5 dl)

40 gram potatismjöl (0,5 dl)

0, 5 tsk bakpulver

1 tsk nymald kardemumma

Fyllning

5 dl vispgrädde

1,5 dl mandelmassa

1 dl mandelspån

Dekoration

5 dl vispgrädde

rostade mandelspån

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj och mjöla en form, ca 16 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, minst 3 minuter.

3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten och vänd om försiktigt tills du har en jämn smet.

4. Baka i ca 15-20 minuter tills en sticka kommer ut torr.

5. Låt kakan svalna helt.

Montera tårtan

1. Vispa 5 dl grädde.

2. Rosta 1 dl flagad mandel i en torr panna tills den fått färg, låt svalna.

3. Dela tårtan i 3 delar.

4. Bred ut mandelmassa på första botten, och sen ett lager vispad grädde. Lägg på nästa tårtbotten och gör samma sak.

5. Lägg på sista tårtbotten och stryk vispad grädde runt om tårtan. Spritsa resten av grädden i önskat mönster.

6. Strö den flagade mandeln på toppen av tårtan.

Förvara tårtan i kyl fram tills den ska serveras. Äts helst samma dag eller dagen efter den är gjord.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg