Semmeltårta

9 januari, 2024

En gräddtårta med alla semlans smaker. Kardemumma, rostad mandel och grädde gör semmeltårtan till ett smaskigt alternativ till semlan.

Skulle jag eller skulle jag inte? Jag måste erkänna att den här semmelhysterin som råder i Sverige från 1 januari och framåt är smått galen. Jag älskar semlor! Helst originalet, små, hembakade och alldeles nygjorda, annars får det vara. Och nog kan det slinka ner en 5-6 stycken under en säsong, men mer besatt än så är jag inte. I alla fall så bestämde jag mig ändå för att embraca den här galna hysterin, jag menar, jag har ju ändå en bakblogg!

Tårtbotten är heeeelt vanliga tårtbottnar, såna man gör till gräddtårtor och prinsesstårtor. De är varvade med mandelmassa och grädde. Jag gör alltid min egen mandelmassa, på rostad mandel och den är superenkel och GUDOMLIG! Sen har jag spritsat tårtan med grädde och toppat med rostad flagad mandel. Semmeltårtan är vacker, luftig och med alla semlans egenskaper. Kul att spritsa efter eget humör!

Kolla in alla mina recept med semmeltema här >>

Här hittar ni en sån platt tyll som jag använt >>

Till rosorna har jag använt mig av tyllen Wilton 1M.

Semmeltårta

4/5(16)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

3 ägg

130 g socker (1 ½ dl)

40 g vetemjöl (¾ dl)

60 g potatismjöl (¾ dl)

¾ tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

Mandelkräm

100 skalade mandlar (ca 2 dl)

100 g florsocker (drygt 1 ½ dl)

35 g äggvita (ca 1 st)

2 tsk kardemumma

25 g ovispad grädde (¼ dl)

Dekoration

800 g vispgrädde (8 dl)

50 g mandelflis

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form, 20 cm, med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och socker tills de blir riktigt vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten och vänd om försiktigt tills du har en jämn smet.

3. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter tills en sticka kommer ut torr när du känner. Låt kakan svalna helt.

Mandelkräm

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn) och rosta mandlarna på en plåt i ca 10 minuter tills de fått lite färg. Skaka om plåten emellanåt. Låt mandlarna svalna.

2. Lägg mandel och florsocker i en matberedare och mixa till ett grovt mjöl. Blanda med äggvitan och kardemumman och fortsätt mixa. Spä med ovispad grädde tills du får en följsam kräm, inte för rinnig och inte för fast. Det ska vara bredbar.

Montera och dekorera

1. Vispa 3 dl grädde och häll på en spritspåse.

2. Dela tårtbotten i tre. Lägg en botten på ett fat och spritsa en mur med grädde längs ytterkanten. Bred ut hälften av mandelkrämen innanför muren. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren med resten av mandelkrämen. Lägg på sista botten och bred ett tunt lager vispgrädde runt om hela tårtan.

3.Rosta mandelflisen i en torr panna tills de får lite färg. Vispa resten av grädden och lägg hälften på en spritspåse med en platt tyll. Spritsa omlott från tårtan nederkant och uppåt runt om hela tårtan. Häll resten på en spritspåse med en stjärntyll (ex wilton 1M eller 2D). Spritsa små rosor runt om hela kanten på tårtan. Strö ut mandelsplitter på toppen av tårtan.

Förvara tårtan i kyl fram tills den ska serveras. Äts helst samma dag eller dagen efter den är gjord.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg