Semmelpaj

22 februari, 2019

Mandel- och kardemummapaj med vispgrädde, ja men vi kan väl helt enkelt kalla det för en semmelpaj.

Skulle jag kalla det här för en semmelpaj eller inte. Den har ju onekligen semlans alla egenskaper. I ett sprött mandelmördegsskal gömmer sig en mazarinfyllning med rostad mandel och kardemumma. Sen är det grädde och lättrostade mandelflarn på toppen. Vi kallar det helt enkelt för en semmelpaj!

Semmelpaj

2.7/5(3)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Pajskal

25 g mandlar (0,5 dl)

125 g vetemjöl (2 dl)

50 g florsocker (knappt 1 dl)

75 g kallt smör

1 nypa salt

0,5 ägg

Fyllning

50 g rostade mandlar (1 dl) (rosta dem samtidigt som du rostar till degen)

50 g socker (0,5 dl)

50 g smör

2 tsk nymortlad kardemumma

1 ägg

Till dekoration

3 dl vispgrädde

25 g rostade mandelspån (0,5 dl)

Instruktioner:

Pajskal

1. Rosta mandlarna i ca 10 minuter på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) tills de fått lite färg. Låt dem svalna.

2. Lägg mandlarna i en mixar och mixa dem fint. Tillsätt mjöl, florsocker, smör och salt och mixa ihop tills allt är smulor, tillsätt då ägget för att samla degen.

3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i en timme.

4. Kavla ut degen och klä en pajform, gärna med avtagbar botten. Ställ in pajformen med degen i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning

1. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills de blir en massa.

2. Fördela mandelmassan i pajskalet och bred ut till en jämn yta.

3. Baka på 160 grader varmluft (175 vanlig ugn) i ca 20 minuter och låt den sedan svalna helt.

Dekoration

Vispa grädden och spritsa på pajen och strö över mandelspån som du rostat lite lätt i en stekpanna. Jag har använt tyllen Wilton 8B.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg