Semmelglass

18 januari, 2021

Om man vill vänta lite med semlorna men tjuvstarta med smakerna så är semmelglass en bra idé! Kardemummaglass med mandelmassaripple och rostad mandel.

Bageriet där min syster jobbar, Lundbergs i Gröndal, har världens godaste glass med semmelsmak. I år ville jag testa att göra egen och oj så gott det blev.

Krämig glass med kardemummasmak som varvas med hemmagjord mandelmassa och rostad mandel. En glass som såklart är god året om men som verkligen smakar semla!

Gelatinet gör glassen krämigare och bättre i konsistensen, men man kan utesluta det om man vill.

Semmelglass

4.4/5(10)
Röster
Portioner: 0,6 dl glass

Ingredienser:

Glass

0,5 gelatinblad

1 tsk hela kardemummakärnor

2,5 dl mjölk

2,5 dl grädde

20 gram glykos (1 msk)

1 tsk vaniljpasta

90 gram strösocker (1 dl)

4 äggulor

Övrigt

Mandelmassa (se recept här)

1 dl mandelspån

Instruktioner:

Glass

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Lägg kardemummakärnor, mjölk, grädde och glykos i en kastrull. Värm till kokpunkten.

3. Vispa samman socker, äggulor och vanilj tills det blir ljust och fluffigt.

4. Häll försiktigt den varma mjölken över äggulorna medan du hela tiden vispar.

5. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning till 84 grader. Rör ner gelatinbladet.

6. Lägg plast på glassmeten och ställ in den i kylen över natten, eller 5-6 timmar.

7. Sila bort kardemummakärnorna och kör glassen i glassmaskin.

8. Rosta mandelspånen i en het torr panna tills de får lite färg.

9. Varva glass, mandelmassa och rostad mandel i en bunke. Strö gärna lite krossad kardemumma också. Frys i minst 2-3 timmar till innan servering.

Ta fram glassen 20-30 minuter innan det ska serveras, annars är den för hård att ta av.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • God men blir alldeles grynig. Receptet skulle nog må bra av någon droppe bittermandel. Smakar mest kardemumma.

    • A
      Emma Brink Rask

      Bittermandel är det värsta jag vet så det hittar du aldrig i mina recept, men du är såklart fri att tillsätta vad du vill.
      Grynig ska den dock inte bli, då har något blivit fel.

  • Hej, om jag ska göra 4 portioner, behöver jag öka på receptet?
    Mvh Eva

  • Hej,
    Detta låter ju supergott! Kan man skippa eller ersätta gelatinet i glassen på något sätt för att göra den vegetarisk?
    Tack på förhand!

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan skippa det, det förändrar konsistensen lite, men funkar.

Lämna ett svar till Klara (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg