Semifreddo med pistage och passionsfrukt

2 februari, 2019

Detta är en helt perfekt dessert till påsk! Den går att förbereda flera veckor innan om man vill, ha den i frysen och sen bara ta fram den en god halvtimme innan servering. Man måste verkligen låta den få tid att bli lite mjuk runt kanterna, då är den som allra godast.

Grundreceptet till den här en mandelparfait som vi har gjort i min familj så länge jag kan minnas. Den var ett klassiskt inslag på födelsedagar och fester och gärna med hallonsås till. Här har jag piffat upp den något. Jag har bytt mandeln mot pistagenötter, jag har blandat upp smeten med lite passionsfruktscurd, som jag också sen har ringlat i formen. Sen har jag blandat i maränger och hallon.

Jag gjorde min i en silikonform, vilket är perfekt för det är bara att vända ut den när den är helt frusen, och lägga upp den på ett fat. Men det funkar också att göra den i en vanlig sockerkaksform, eller vilken form du vill. Spola bara lite försiktigt med hett vatten precis när du tar ut den ur frysen, så ska den lossna.

RECEPT
(Räcker till 6-8 personer)

Semifreddo
3 dl grädde
2 ägg (uppdelade i gula och vita)
1,5 dl florsocker
1 dl finhackade eller malda pistagenötter
En handfull Maränger
2 dl Passionsfruktcurd (se recept nedan)
Frusna hallon + färska för dekoration

1. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt.
2. Vispa äggvitan hårt.
3. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt.
4. Finhacka pistagenötterna, men spara några hela och några i större bitar, för textur.
4. Blanda samman alla ingredienser med den hackade pistagen och rör runt tillsammans med ett par matskedar av passionsfruktcurden.
5. Häll lite av smeten i en form, varva sedan smet med maränger, frusna hallon och passionsfruktscurd.
6. Ställ i frysen i minst 6 timmar. Ta fram minst 30 minuter innan servering.

Passionsfruktscurd:
1,5 dl strösocker
1 helt ägg
2 äggulor
0,5 dl saft från passionsfrukt
0,5 dl saft från citron
50 gram smör, skuret i kuber

1. Häll socker, ägg och passionfruktssaften i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att äggen inte koagulerar.
2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund men går fort mot slutet), tar du av den från grytan. Om du vill kan du här sila bort kärnorna från passionsfrukten.
3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.
4. Låt curden svalna.

Fler recept med passionsfrukt hittar du här >

 

 

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Annika H B

  Är det bara att ta samma mängd mandel istället, och skippa curden, om man vill testa mandelparfait?

  • A
   Emma Brink Rask

   Du kan skippa curden utan att ersätta den med något!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg