Sega kolakakor med ingefära

21 april, 2017

kolakakor-tallrik

Kolakakor, sirapssnitt, gaffelkakor. Kärt barn har många namn. Jag gillar dem bäst när de är lite lite underbakta och med en rejäl nypa mald ingefära i.

Köpevarianten av såna här kakor är alldeles för hårda och torra i min smak, jag vill ha dem ordentligt sega. Jag bytte också ut hälften av sockret mot ljust muscovadosocker för att verkligen få till den där smaskiga kolasmaken.

Enligt många recept ska man vispa rumsvarmt smör och socker, och det kan man ju såklart göra. Men en sak som jag verkligen uppskattar med snittkakor är att de går så väldigt snabbt att sno ihop och då har man oftast inte tid att rumstemperera smör. Så jag slänger alltid ner alla ingredienser i en matberedare, kör nån minut tills det precis går ihop till en deg och sen rullar jag direkt ut degen, gafflar och sätter in den i ugnen. Det brukar bli hur bra som helst!

kolakakor-nära

kolakakor-burk

Sega kolakakor med ingefära

3.9/5(39)
Röster
Portioner: Ca 20 kakor

Ingredienser:

100 g kallt smör

45 g strösocker (0,5 dl)

40 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)

40 g ljus sirap (2 msk)

135 g vetemjöl (2 1/4 dl)

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk malen ingefära

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör på högsta volym tills det precis går ihop till en deg.

3. Rulla ut degen till två rullar på en plåt, platta till något med en gaffel.

4. Grädda i ca 10-12 minuter.

5. Låt svalna någon minut och skär sedan snittar med en vass kniv.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg