Schwarzwaldsrulltårta

6 februari, 2020

Den klassiska nötmaräng- och gräddtårtan i form av en rulltårta och med en touch av apelsin.

Av väldigt få komponenter, egentligen bara nötmaräng, grädde och choklad är denna klassiska tårta uppbyggd. Jag valde att göra den som gräddtårta, och då blir den ju lite lik sin kusin budapeststubben. Men man kan såklart även göra denna som en rund vanlig tårta.

För att addera lite mer smak gav jag den en touch av apelsin, både med rivet skal och en skvätt Cointreau i grädden, (jag såg att Leila Lindholm gjort liknande någonstans), men det kan man ju såklart hoppa över!

Chokladdekorationerna gör man genom att bre ut ett tunt lager av tempererad choklad på ett bakplåtspapper, rulla ihop det och sedan låta det stelna. När man sen försiktigt snurrar ut bakplåtspappret igen så får man så här fina ”barkbitar”.

Schwarzwaldsrulltårta

4.9/5(4)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Nötmaräng

90 g strösocker (1 dl)

60 g hasselnötsmjöl (1,5 dl)

1 msk maizena

140 g äggvitor (4)

90 g strösocker (1 dl)

Apelsingrädde

3 dl vispgrädde

Rivet skal från en tvättad eller ekologiskt apelsin

1 msk Cointreau

Chokladdekorationer

200 g mörk choklad

Instruktioner:

Nötmarängbotten

1. Sätt ugnen på 155 grader varmluft (170 grader vanlig ugn) och klä en plåt med bakplåtspapper.

2. Blanda nötmjölet, maizena och den första delen socker i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt lite socker i taget och vispa tills du har en fin, glansig och fast maräng.

4. Vänd ner de torra ingredienserna i marängen.

5. Bred ut marängen i ett jämt lager på bakplåtspappret.

6. Grädda i 20 minuter och låt sedan svalna en stund innan du vänder upp botten på ett annat bakplåtspapper, så att du har baksidan uppåt. Låt den svalna helt.

Apelsingrädde

1. Vispa grädden lätt och riv ner apelsinskalet och vänd ner likören.

Chokladdekorationer

1. Temperera chokladen. Läs här hur. 

2. Pensla lite av chokladen i ett väldigt tunt lager på nötmarängbotten.

3. Bred ut resten av chokladen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Rulla sedan ihop det ganska tight och låt stelna. Du kan lägga in det i frysen en stund. Rulla sedan ut det försiktigt så att du får långa barkbitar av chokladen.

Montera tårtan

1. Bred ut tre fjärdedelar av grädden på nötmarängbotten och rulla ihop den som en rulltårta.

2. Bred resten av tårtan i ett tunt lager ovanpå och runt om hela rulltårtan.

3. Fäst chokladbarken i grädden och pudra över med kakao. Servera gärna inom någon timme.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Vad har du för storlek på ugnsformen? 😊

    • A
      Emma Brink Rask

      Standard, 30×40. Men jag spritsar bara smet på samma storlek som ett standard bakplåtspapper.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg