Schackrutor

15 december, 2019

Schackrutan är mördegskakans lyxvariant och en given kaka på alla kakfat, så enkel och så vacker och just det, så god!

Om man gillar vanliga mördegskakor så är ju schackrutan mördegskakans rolls royce. Jag gillar att göra dem knivskarpa så att de verkligen imponerar på bordet. Det gör man enklast genom att skära stolpar eller pinnar av degen som man sen lägger ihop. Sen tycker jag att det är fint att rulla in rullen i mörk eller ljus deg. (Kolla gärna in under ”tips” i mina höjdpunkter på instagram, där visar jag lite hur jag har gjort här.)

Nyckeln för att lyckas med att göra dem så här skarpa är att man hela tiden jobbar med kall deg. Så fort degen blir för mjuk eller för varm, in med den i kylen eller frysen några minuter.

Man vill inte att den ljusa degen ska få för mycket färg, för då missar man lite av effekten. Två saker att tänka på då är att inte baka dem för länge eller på för hög temp. Det andra är att inte ha för mycket socker i degen. Jag lovar att de här smakar ljuvligt ändå!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Schackrutor

3.7/5(20)
Röster
Portioner: Ca 40 kakor

Ingredienser:

Ljus deg

180 g vetemjöl (3 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 gram kallt smör

1 msk kallt vatten

Mörk deg

180 g vetemjöl (3 dl)

15 g kakao (2 msk kakao)

30 g florsocker (o,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 g kallt smör

1 msk kallt vatten

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte. Gör sedan samma sak med den mörka degen.

2. Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

3. Kavla ut den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda ”pinnar” av den. Gör likadant med den mörka degen, men spara lite av degen. Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och mörk i 3 rader brett och 3 rader högt. Rulla in i bakplåtspapper och se till att de är helt ihoptryckta. Lägg in i kylen medan du kavlar ut resten av den mörka (eller den ljusa om du hellre vill det) degen. Kavla den 2-3 mm tjockt och så stort att du kan rulla in rullen i degen. Gör sedan just det. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt.

4. Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 8-10 minuter.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hittar tyvärr inte filmen hur du gör på Instagram under ”Tips”. Finns det att se någon annanstans?

  Gillade din blogg innan men din nya sida här är ju helt fantastisk!!

  • A
   emmabrink

   Jag har ingen riktigt bra film på det, får fixa det någon dag.
   Tack!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg