Är det i år du tar schackrutorna till nästa nivå? Baka ut dem som flätade hjärtan och imponera på dina fikagäster.
På mina instagram reels så finns det en film på hur man gör de här kakorna, kika där vettja, för det är lite svårt att förklara i text.
Du kan också baka ut dem som klassiska schackrutor, men extra fina. Eller varför inte göra dina kakor till virvlar. Allt med samma deg.
Mer julinspiration hittar du här >>
Julia
Tydligt och bra recept! Har bakat med min fyraåring som tyckte det var väldigt roligt. Ett tips till de som undrar vad man ska göra med de överblivna halvorna av varje deg som blir kvar när man skurit den runda delen på hjärtat: lägg ihop dem bara, kyl och skär på samma sätt som de hjärtformade. Då får man runda och fina, tvåfärgade kakor 🌓
Emma Brink Rask
Kul att du gillade det, tack för din kommentar!
Cecilia
Blev riktigt fina och roliga att baka!
Det blev ju över två halvor av ”korvarna” över som man använde för att göra toppen på hjärtat med, en i vardera färg. Efter att ha funderat en stund och tittat på bilderna insåg jag att för att komma upp i dem 30-35 kakorna så ska ju såklart resterna av korvarna användas, och dem funkar fint till att göra sådana kvadratiska som på bilden. Hade varit bra om det varit beskrivet i receptet 🙂 Jag trodde först att jag missat/gjort fel på någon del av hjärtat eftersom det omöjligt kunde bli 30 st av dem.
Emma Brink Rask
Det går fint att göra degen dagen före.
Jaana Vähämäki
Hej!
Fantastiskt fina kakor som jag nu ska ge mig på att göra!
En fråga bara, kan man göra degen dagen före utbak?
Ps. Ett stort plus för Instagram videon, mkt hjälpsam ????????
Henriette Skov Larsen
Bagte disse fine småkager idag og de blev, virkelig flotte🤩👍🏻
Men blev desværre rigtig skuffet over smagen, syntes ikke rigtig at de smagte af noget og de manglede klart sødme.
Men smag og behag er jo forskellig.
Vil prøve at lave dem med en anden dej, næste gang, for flotte er de.
Emma Brink Rask
Det är ett klassiskt svenskt recept på schackrutor. Mer socker i degen kommer göra att den får svårare att hålla formen och den vita färgen kommer att bli brun i ugnen.
Julia
Hur förvarar man dessa bäst och hur länge håller de?
Emma Brink Rask
I en tät burk. De håller ett par veckor i rumstemperatur och ett par månader i frysen.
Hanna
Trevligt recept!
Med tanke på att det är så noga med ingredienserna så hade det varit bra att veta hur långa stavar, hur mkt av degen som ska vara till stavarna osv… hade underlättat en del. Nu blev mina bra ändå, men bara 25 så de är lite större modell…
men kul med variation på vanliga schackrutor. 🙂
Emma Brink Rask
Det står ju. Drygt hälften av degen. 1×1 cm remsor.
Emelie
Synd att du inte skrivit i receptet hur många pinnar av varje man ska sätta ihopa.. Nu kan jag räkna med hjälp av bilden, men för enkelhetens skull skriv dit det.. ☺️
Emma Brink Rask
Det kan man välja själv, allt från 2 till hur många man vill, så länge man skapar en kvadrat och har lika många pinnar av varje färg.
blåmesen
Vilka fina! Ska prova nästa gång det blir småkaksbak. Fick någon sorts knasig idé om att man skulle kunna -”jul:a” till dem ytterligare genom att ha saffran i ljusa degen och pepparkakskryddor (ingen kakao då) i den mörka… Undrar om det ens skulle bli gott dock? Tål att funderas på.