Schackhjärtan

17 november, 2020

Är det i år du tar schackrutorna till nästa nivå? Baka ut dem som flätade hjärtan och imponera på dina fikagäster.

På mina instagram reels så finns det en film på hur man gör de här kakorna, kika där vettja, för det är lite svårt att förklara i text.

Du kan också baka ut dem som klassiska schackrutor, men extra fina. Eller varför inte göra dina kakor till virvlar. Allt med samma deg.

Schackhjärtan

3.8/5(157)
Röster
Portioner: Ca 30-35 kakor

Ingredienser:

Ljus deg

180 g vetemjöl (3 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 gram kallt smör

1 msk kallt vatten

Mörk deg

180 g vetemjöl (3 dl)

15 g kakao (2 msk kakao)

30 g florsocker (o,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 g kallt smör

1 msk kallt vatten

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte. Gör sedan samma sak med den mörka degen.

2. Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

3. Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda “pinnar” av den. Gör likadant med drygt halva av den mörka degen. Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och mörk i 4 rader brett och 4 rader högt. Se till att de är helt ihoptryckta. Rulla resten av den ljusa och mörka degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den mörka på den andra. Tryck till och forma till. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt.

4. Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 12-12 minuter.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Henriette Skov Larsen

    Bagte disse fine småkager idag og de blev, virkelig flotte🤩👍🏻
    Men blev desværre rigtig skuffet over smagen, syntes ikke rigtig at de smagte af noget og de manglede klart sødme.
    Men smag og behag er jo forskellig.
    Vil prøve at lave dem med en anden dej, næste gang, for flotte er de.

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är ett klassiskt svenskt recept på schackrutor. Mer socker i degen kommer göra att den får svårare att hålla formen och den vita färgen kommer att bli brun i ugnen.

  • Hur förvarar man dessa bäst och hur länge håller de?

    • A
      Emma Brink Rask

      I en tät burk. De håller ett par veckor i rumstemperatur och ett par månader i frysen.

  • Trevligt recept!
    Med tanke på att det är så noga med ingredienserna så hade det varit bra att veta hur långa stavar, hur mkt av degen som ska vara till stavarna osv… hade underlättat en del. Nu blev mina bra ändå, men bara 25 så de är lite större modell…
    men kul med variation på vanliga schackrutor. 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det står ju. Drygt hälften av degen. 1×1 cm remsor.

  • Synd att du inte skrivit i receptet hur många pinnar av varje man ska sätta ihopa.. Nu kan jag räkna med hjälp av bilden, men för enkelhetens skull skriv dit det.. ☺️

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan man välja själv, allt från 2 till hur många man vill, så länge man skapar en kvadrat och har lika många pinnar av varje färg.

  • blåmesen

    Vilka fina! Ska prova nästa gång det blir småkaksbak. Fick någon sorts knasig idé om att man skulle kunna -”jul:a” till dem ytterligare genom att ha saffran i ljusa degen och pepparkakskryddor (ingen kakao då) i den mörka… Undrar om det ens skulle bli gott dock? Tål att funderas på.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg