Sandwich med rosmarinkakor och getostglass

23 januari, 2019

sandwich-getost-5

För ett par år sedan var jag och min sambo i Berlin. Vi hamnade på en festival som hette Burgers & Hiphop. Där fanns hamburgare av alla de slag, jag minns att jag åt en som hade friterad mac & cheese i sig. Ja ni fattar, det var lite av ett himmelrike för en matnörd som mig.

sandwich-getost-4

Det fanns också ett stånd som sålde efterrätter. Hemmagjorda icecream sandwiches. Min blick föll på den som bestod av rosmarinkakor och getostglass. Det var något av ett halleluja moment för mig och den där glassen har jag inte riktigt kunnat släppa sen dess.

Det var alltså dags att försöka återskapa den nu. Först testade jag att göra rosmarinkakorna, snickerdoodles med färsk rosamarin och de blev helt magiskt goda. Nästa steg var getostglassen. Jag valde att göra en ganska klassisk glassbas, men istället för socker så använde jag bara honung som sötningsmedel. Jag valde också den sortens getost som inte har något ”skal”, om ni fattar vad jag menar. Den ligger färdigskivad i förpackningen. Det funkar nog med getost som har ett vitmögelostskal också, men då ska man nog helst bara använda innankråmet.

sandwich-getost-3

Glassen blev också fantastiskt god, i alla fall om man gillar getost, för den smakar verkligen getost. Först inte så mycket, men sen kommer alla smakerna på samma gång.

Så! Om ni vill testa en lite annorlunda smakkombination som får smaklökarna att dansa salsa i munnen, testa att göra denna glass-sandwiches, med rosmaring och getost.

sandwich-getost-2

RECEPT

Rosmarinkakor
Se recept här

Getost- och honungsglass Ca 0,8 liter glass
4 äggulor
1 krm salt
90 gram mjuk getost
3 dl grädde
170 gram honung
3 dl mjölk

1. Lägg getosten i en skål, tillsätt grädden och vispa för hand till en slät massa. Ställ åt sidan.
2. Häll äggulorna i en annan skål. Ställ åt sidan.
3. Häll mjölk, salt och honung i en kastrull och värm tills det nästan kokar, men inte kokar.
4. Häll det heta vätskan över äggulorna under konstant vispning. Slå tillbaka allt i kastrullen och värm till 75 grader eller att du ser att det börjar tjockna något.
5. Slå vätskan genom en sil över getost och grädde och vispa samman.
6. Låt vätskan svalan i kyl. Helst över natten.
7. Kör smeten i en glassmaskin i ca 20 minuter.
8. Häll över i en bunke och frys i minst ett par timmar.

Lägg sedan en skopa glass mellan två kakor. Ät meddetsamma eller frys dem för ett senare tillfälle.

sandwich-getost-1

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, kan man göra glassen utan en glassmaskin? T.ex genom att vispa och stoppa in i frysen? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, den här typen av glassbas passar sig dessvärre inte för det. Den kräver att man rör in luft i den, annars blir den stenhård. Då skulle jag kanske göra en glass med ex vispgrädde och kondenserad mjölk istället, och röra ner smält getost i den.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg