Sandkaka med hasselnötter och svarta vinbär

21 oktober, 2019

En saftig och lite tyngre sockerkaka med nötter och vinbär. Svårt att bara ta en skiva.

När jag växte upp var vi ibland på husvagnssemester i Danmark. Då köpte vi ofta något som hette sandkaka. Vi köpte den färdigbakad i butik, en kompakt sockerkaka med nötkrokant på toppen. När jag tänker på sandkaka så ser jag oss sitta där på sanddynorna i Skagen och fika på denna kaka, som jag för övrigt älskade. Det som gör den kompaktare än en vanlig sockerkaka är att man vispar smör och socker poröst och sedan adderar äggen, istället för att vispa ägg och  socker poröst.

Jag har aldrig testat att baka den förut, men här är en variant på den. Den innehåller malda hasselnötter och det kan man ersätta med mandelmjöl om man vill för en lite mer neutral smak. Även bären kan man utesluta.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Sandkaka med hasselnötter och svarta vinbär

4.1/5(4)
Röster
Portioner: Till en form som rymmer ca 1 liter

Ingredienser:

100 g rumstempererat smör

100 g socker (drygt 1 dl)

2 ägg

65 g mjöl (1 dl)

0,5 tsk bakpulver

1 nypa salt

50 g hasselnötsmjöl (eller malda hasselnötter) (1 dl)

50 g creme fraiche

Topping

1 dl frusna svarta vinbär

0,5 dl grovt hackade hasselnötter

1 msk råsocker

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj en limpform med smör och bröa med socker.

2. Vispa smör och socker riktigt fluffigt i 8-10 minuter.

3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills det gått in. Om det ser ut som att smeten skär sig här så gör det inget.

4. Blanda mjöl, bakpulver, salt och hasselnötsmjöl och häll ner hälften i smeten. Blanda sedan ner creme fraichen och till sist det sista torra.

5. Häll smeten i formen, tryck ner några vinbär och lägg resten på toppen. Strö över hasselnötter och socker. Baka i ca 40 minuter tills en sticka kommer ut torr. Vänta minst 1 timme innan du serverar kakan.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg