Salted caramel solbullar

30 april, 2021

salted caramel solbullar

När man tror att en bulle inte kan bli godare, då fyller man den med karamelliserad vaniljkräm. Solbulle deluxe.

salted caramel solbullar

salted caramel solbullar

Mitt recept på solbullar är väldigt poppis, och det kan man fatta, det är ju så gott! De här är exakt samma men jag har fyllt dem med karamelliserad vaniljkräm, så väldigt gott så man smäller av.

salted caramel solbullar

Du kan göra de här bullarna med Tangzhong som jag har gjort, eller med min vanliga vetedeg med fördeg. Båda blir lika goda, men tangzhongreceptet ger lite fluffigare och mjukare bullar.

salted caramel solbullar

salted caramel solbullar

Salted caramel solbullar

3.6/5(18)
Röster
Portioner: 18 bullar

Ingredienser:

Vetedeg tangzhong

Steg 1:
40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)

200 g mjölk (2 dl)

Steg 2:
460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

20 g färsk jäst

175 g kall mjölk (1,75 dl)

2 tsk nymortlad kardemumma

1 ägg

75 g kallt smör i tärningar

0,5 tsk salt

Karamelliserad vaniljkräm

Instruktioner:

1. Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 10 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 5-10 minuter till. Den ska alltså gå läääänge. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den “kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

3. Låt degen vila i bunken i 10 minuter.

4. Ta ut bollar av degen, 60 g styck, ca 16 st, rulla dem runda och lägg dem på plåtar. Tryck hål i mitten med din tumme. Låt dem sedan jäsa under handduk eller plastfolie i 1,5-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn)

6. Gör om hålet i bullarna och fyll hålet med karamelliserad vaniljkräm, fyll så mycket som du vill ha, det kommer inte att svälla eller bubbla över i ugnen.

7. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Pensla sedan med smält smör och doppa dem i strösocker innan servering. Strö över lite flingsalt på krämen precis innan servering. Om du ska frysa dem, gör det utan smör och socker.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Bakar dessa bullar nu. Ska mjölken å mjölet bli tjockt eller till en klumpig massa eller vad man ska säga

  • Daniela

    Hej du är grym o älskar dina reception!!!! Undrar om man Kan använda denna deg till andra bullar som ex toscabullsr

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg