Oftast när jag bakar så blir det alltid lite ingredienser över. Bortskurna tårtbottnar, slattar med smörkräm eller ganache, äggvitor eller äggulor. Allt det där lägger jag i små burkar och slänger in i frysen. Perfekt sen för mindre bak av olika slag.
I det här fallet hade jag både äggvita och dulce de leche över i ganska små mängder. I ett nafs blev det supergoda salted caramel macarons.
RECEPT
Macarons
70 gram äggvita
30 gram strösocker
70 gram florsocker
90 gram mandelmjöl
90 gram florsocker
(ca 1,5 dl dulce de leche från burk + havssalt)
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker, den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.
3. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
4. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter. Baka på 150 grader i 12 minuter. (De här macaronsen kan gräddas direkt när de är spritsade, de behöver inte vila eller torka på plåten innan.)
5. Låt macaronsen svalna helt.
6. Spritsa dulce de leche på macaronsen och strö över lite havssalt, mer än du tror, det blir bara gott!
7. Låt gärna macaronsen stå i kylen tills dagen efter. Eftersom fyllningen är ganska mjuk blir de mjukare än macarons med en fastare fyllning, som ganache eller smörkräm.
Lovisa
Hej! Jag upplever att dulce de lechen är lite för lös och rinnig, då har jag haft den i frysen och blandat i kanel. Har du något tips på hur jag kan få den fastare?
Malin
Är det 150 grader varmluft eller vanlig över och undervärme på ugnen?
Emma Brink Rask
Över och undervärme
Felicia Saikkonen
Hej Emma!
Kan man låta bottnarna stå till dagen efter och lägga på fyllningen därefter?
Emma Brink Rask
Absolut!