Den här tårtan är egentligen bara en variant på en av mina favorittårtor. Saftiga chokladbottnar, fylld med smörkräm med kolasås och chokladsmörkräm runt om.
Det här spritsmönstret har jag velat testa ett tag och när jag kom på att det kunde vara kul att göra det med olika färger så kändes chocolate black and white som ett givet val.
RECEPT
Tårtbottnar:
75 g smör
315 g socker
180 g mjöl
60 g kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 ägg
1,75 dl mjölk
1,75 dl kokande vatten
Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Addera ägg, mjölk, kokande vatten och smör och rör till en jämn smet. Den är ganska rinnande, det ska vara så. Fördela smeten i 3 runda formar (15 cm diameter). Eller i en och dela den i efteråt. Grädda i 175 grader, anpassa tiden efter hur stor form du har. Om du häller smeten i tre olika formar tar det ca 25 minuter. Känn med en sticka! Låt sedan bottnarna svalna helt.
Smörkräm
5 äggvitor
2,75 dl socker
313 g rumsvarmt smör
1,25 tsk vaniljsocker
Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader,eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Vispa sedan tills marängen har svalnat, vispa då ner lite smör i taget tills du fått en glansig och fin smörkräm.
Sen delade jag smörkrämen i tre delar, den ena smaksatte jag med mörk choklad (smält och svalnad), den andra med vit choklad (smält och svalnad) och den tredje med karamelliserad mjölk, en sån man köper på burk. Ca 1 dl smaksättning till varje del smörkräm.
Sen fyllde byggde jag tårtan med chokladbottnarna med smörkolakrämen emellan. Jag spacklade sen ett tunt lager med chokladsmörkrämen på toppen och runt om tårtan. Mellan varven fick den åka in i kylen för att stelna till sig.
Häll sedan den vita och den mörka chokladkrämen i varsin sprits med en rund tyll. Spritsa ”ploppar”, en i taget och tryck och dra med baksidan av en sked eller en liten palett.
Det trixigaste var dels att det blev olika konsistens på den vita och den mörka smörkrämen. Och sen hur man skulle göra med skarven, det borde jag tänkt på tidigare. Men i övrigt var jag nöjd för att vara första försöket.
Veronika
jättefin ska det vara sötad eller osötad kondenserad mjölk?
Emma Brink Rask
Sötad