Saftig saffranskaka med choklad

17 november, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjuk supersaftig saffranskaka med chokladbitar. Så god att det inte går att sluta äta.

Detta är en perfekt vardagskaka  att äta lite av varje dag fram till de riktiga juldagarna.

Jag älskar mitt recept på mjuk pepparkaka, framförallt för hur saftig och tung kakan blir. Så jag tog det och gjorde om det till en saffranskaka. Och den är verkligen otroligt saftig, den blir nästan mer och mer saftig för varje dag som går. Chokladbitarna har, som ni ser, åkt ner till botten av kakan och  så blir det med en så här pass lös smet, man behöver en tjockare smet för att de inte ska sjunka. Men jag tycker inte att det gör så mycket. Man kan också hoppa över chokladen om man vill. Men oj så gott det var tillsammans med saffranen.

Formen jag har använt kommer från Nordic Ware och heter Blossom. Ni hittar den här.

Saftig saffranskaka med choklad

3.9/5(61)
Röster
Portioner: Till en form som rymmer ca 2 liter

Ingredienser:

150 gram smör

1 g saffran

165 g ägg (ca 3 st)

270 gram socker (3 dl)

250 gram mjöl (4 dl)

1 tsk bikarbonat

150 gram fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)

180 gram äppelmos (1,5 dl)

100 g hackad choklad eller chokladchips

Instruktioner:

1. Smörj en form som rymmer ca 2 liter. (eller två på ca 1 liter)

2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).

3. Smält smöret tillsammans med saffranen och ställ det åt sidan.

4. Blanda samman mjöl, bikarbonat och choklad i en bunke och ställ åt sidan.

5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.

6. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, äppelmos och smör och vänd ner det i smeten.

7. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 25-30 minuter. Om du har en form som inte är Nordic Ware så behöver du antagligen öka gräddningstiden till ca 40-45 minuter.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Patricia

  Den här kakan står högst upp på min”att baka”-lista, ser så god ut! 😍 men jag undrar hur man smörjer den här typen av krusidelliga formar, med en spray kanske? Tänker att det måste vara omöjligt att nå alla kanter med en bit smör i hushållspapper som jag brukar göra.

 • Josefin Söderström

  Hej!
  Tänkte baka denna kakan nu men har inte äppelmos hemma. Går det att byta ut med något annat tro? Tex mot mer gräddfil? 🙂

 • Katharina

  Lägger du chokladen i formen innan du häller på smeten 🤗

  • A
   Emma Brink Rask

   Nej, jag gör som det är beskrivet i receptet.

   • Nikolina

    Är det mörk choklad i den?

    • A
     Emma Brink Rask

     Du tar vilken choklad du vill, det spelar ingen roll. Men jag tog mörk.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg