Saftig kaka med nektarin och björnbär

28 juni, 2020

En supersaftig mjuk kaka med mandelmjöl och yoghurt. Den är god med alla frukter och bär, här med nektariner och björnbär.

Jag kan snart inte räkna längre hur många varianter jag har gjort den här kakan i. Så fort jag ska göra en mjuk kaka med frukt eller bär, så använder jag det här receptet. Till rabarber, äpplen, päron, blåbär eller som här nektariner och björnbär. Funkar lika bra med färska bär som med frusna.

Jag brukar göra den lite tunnare i en lite mindre form, men nu ville jag ha den lite tjockare och i en springform så då bara dubblade jag receptet (receptet nedan är det jag använde, alltså redan dubblat).

Jag brukar lägg i hälften av smeten, sen frukt och bär, och sen på med resten och så toppa med mer frukt och bär. Yoghurten och mandelmjölet gör kakan riktigt saftig och god. Vill man kan man utesluta mandelmjölet och ta samma mängd ytterligare vetemjöl.

Godast att servera med lättvispad grädde och kanske lite glass.

Saftig kaka med nektarin och björnbär

4/5(10)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

90 g strösocker (1 dl)

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

120 g rumsvarmt smör

2 ägg

200 g grekisk eller turkisk yoghurt (2 dl)

2 tsk vaniljsocker

180 g vetemjöl (3 dl)

50 g mandelmjöl (1 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1-2 mogna nektariner

100 g björnbär

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn, och smörj en form med löstagbar kant eller botten, 21-23 cm i diameter.

2. Rör samman alla torra ingredienser (ej sockret) och ställ åt sidan.

3. Vispa smör, strösocker och muscovadosocker i 2-3 minuter tills det blir fluffigt.

4. Tillsätt äggen och vispa in dem i smeten.

5. Tillsätt yoghurten och vispa in i smeten.

6. Vänd i de torra ingredienserna och rör bara tills smeten gått ihop. Det blir en väldigt tjock smet.

7. Lägg hälften av smeten i formen och bred ut den över botten. Tryck ner hälften av björnbären och nektarinerna. Stryk på resten av smeten och lägg sedan resten av frukt och bär på toppen.

8. Grädda kakan i ca 35-40 minuter. Känn med en sticka, den ska komma ut utan att vara kladdig.

9. Låt kakan svalna något innan den äts. God som den är men också med en skopa vaniljglass eller lättvispad grädde (eller både och!). Den håller sig saftig i kylen i minst ett par dagar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg