Saftig hasselnötskaka med lingon och dumle

23 november, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En väldigt saftig och julig hasselnötskaka med lingon, kanel och dumle. Vill du göra den extra julig tar du dumle med pepparkakssmak. Hasselnötterna kan bytas ut mot mandel eller vilken annan nöt du vill.

Ännu en variant av ett av mina bästa recept, senast gjorde jag den som en saftig mandel- och äppelkaka. Nu fick den bli julig med kanel och lingon. Jag tog också hasselnötsmjöl istället för mandelmjöl och hade hackad rostade hasselnötter (finns färdiga på Lidl) i smeten. Sen gjorde jag den extra lyxig med dumle både i mitten och ovanpå kakan. Pepparkaksdumle finns på IKEA om du inte hittar det i vanliga butiker.

Det är säkert fint att pudra lite florsocker på kakan, och servera den gärna med lite lättvispad grädde.

Jag gräddade kakan i min favoritspringform från Heirol. Du hittar en sån i olika storlekar här. Jag gräddade i 20 cm, den blev ganska hög så du kan absolut baka denna kakan i en form som är 23 cm också.

Jag smorde formen med smör och pudrade med hasselnötsmjöl.

Saftig hasselnötskaka med lingon och dumle

3.8/5(12)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

90 g socker (1 dl)

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

120 g rumsvarmt smör

2 ägg

200 g turkisk yoghurt (2 dl)

2 tsk kanel

180 g vetemjöl (3 dl)

50 g hasselnötsmjöl (eller mixade/malda nötter) (1 dl)

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

50 g rostade hackade mandlar (1 dl)

100 g frusna lingon

Ca 15 pepparkaksdumle

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar kant eller botten, 20-22 cm i diameter. Bröa med hasselnötsmjöl.

2. Vispa smöret i 2-3 minuter tills det blir fluffigare, tillsätt de båda sorterna socker och vispa i ett par minuter till.

3. Tillsätt äggen och vispa in det i smeten. Rör ner yoghurten.

4. Blanda samman mjöl, hasselnötsmjöl, bakpulver, salt, kanel och hackade nötter (spara några till att dekorera med på toppen av kakan) och vänd ner i smeten, rör bara tills smeten gått ihop. Det blir en väldigt tjock smet.

5. Bred ut hälften av smeten i formen. Dela dumlekolorna i mindre bitar och tryck ut hälften av dem i smeten. Strö ut hälften av lingonen. Bred på resten av smeten och tryck ner resten av dumlen (den ska synas), strö ut resten av lingonen och hasselnötterna.

6. Grädda kakan i ca ca 30 minuter, tills en trästicka kommer ut torr när du känner.

7. Låt kakan svalna något innan den äts. God både ljummen och kall. Servera gärna med lite lättvispad grädde. Den håller sig saftig i flera dagar i rumstemperatur och ännu längre om du har den i kylen

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg