Saftig citron- och vallmotårta

10 mars, 2023

En saftig och syrlig tårta med citron och vallmo. Citronsockerlag gör bottnarna extra saftiga innan vi sveper in hela härligheten i en sötsyrlig färskostfrosting med ännu mer citron och vallmo.

Frostingen är smaksatt med ännu mer citron och vallmo. Jag älskar att tillsätta vallmo frostingar och saker som ska spritsas, det blir så vackert med de svarta prickarna. Sen tillför det lite extra crunch och det gillar en ju alltid.

Jag adderade lite gul pastafärg i frostingen för jag ville få den lite pastellgul, men det kan du göra som du vill, den är fin även när den är vit, men man får lite mer citronkänsla på den med lite färg.

Saftig citron- och vallmotårta

3.8/5(115)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Bottnar

100 g mjukt smör

230 g vetemjöl (knappt 4 dl)

225 g strösocker (2,5 dl)

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

2 ägg

1 citron – rivet skal + saft

3 msk vallmo

Sockerlag

25 g citronsaft

25 g strösocker

Färskostfrosting

150 g mjukt smör

180 g florsocker (3 dl)

1 citron zest + saft

300 g philadelphiaost

2 msk vallmo

gul pastafärg

Instruktioner:

Bottnar

1. Lägg smör, vetemjöl, socker, bakpulver, vanilj och hälften av mjölken i bunken och rör om med omröraren tills du har som en smuldeg.

2. Tillsätt äggen och resten av mjölken och rör snabbt ihop till en smet. Vänd ner citronsaften, zesten och vallmon och fördela smeten i två formar, 16 cm i diameter. Grädda på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 25 minuter tills en sticka kommer ut torr.

3. Låt bottnarna svalna helt och dela dem sedan på mitten så att du får 4 bottnar.

Sockerlag

Häll citronsaft och socker i en liten kastrull och koka upp. Låt svalna.

Färskostfrosting

Vispa smöret och florsockret i 2–3 minuter tills det blir krämigt. Häll ner cream cheese och vispa igen. Tillsätt citronzest, citronsaft och vallmo medan du fortfarande vispar. Om du vill har den lite gul så tillsätt lite gul pastafärg.

Montera och servera

Lägg den första botten på ett fat, pensla lite av sockerlagen och bred ut ett ganska tunt lager frosting. Upprepa tills du har lagt ihop alla bottnar. Bred ut frosting på och runt om tårtan i ett tunt lager. Sätt in den i kylen i 30 minuter och stryk sedan ut ett lager till. Spritsa sedan en krans på med frosting runt om toppen.

Förvara tårtan i kylen men låt den gärna stå framme i rumstemperatur någon timme innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej

    Kan man ha den helt färdig i kylen över natten, och sen bara servera den nästa dag/kväll ?
    Tack 😊

  • Claudia

    Hej, vill gärna göra den här tårtan till påsk men den kommer att bli alldeles för liten i en 16 cm form. Jag tänkte göra den i en ”vanligt” 23-25 cm form. Ska jag ta dubbelsats då?

    • Josefina

      Hade tänkt baka denna men har endast en 20cm form. Tror du att det blir bäst att göra en botten (och dela den på fyra?) i denna form eller att dela upp smeten och baka två bottnar i omgångar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan göra dubbel sats och sen dela botten i bara två delar. Det borde bli lagom.

  • Hej! Jag lyckas inte få bottnarna att bli nå luftiga, dom blir väldigt fasta och ökar inget på höjden. Kan det påverkas av vispningen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! De här bottnarna blir inte så luftiga, utan mer tunga och lite kompakta. Men de ska absolut resa sig lite. Du har inte glömt bakpulvret?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg