Saftig blåbärskaka med mandel

24 juli, 2019

En lättbakad blåbärskaka som blir extra saftig av mandelmjöl och grekisk yoghurt i smeten.

Så oändligt många versioner jag har bakat den här kakan. Med rabarber och kardemumma, med äppel och kanel, med päron och nu också med blåbär. Den blir lika god varje gång!

En del mandelmjöl och grekisk (eller turkisk) yoghurt gör den riktigt saftig, och du bakar den på ett nafs. Kakan är supergod som den är men man kan också servera den med en klick lättvispad grädde.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och inblick bakom kulisserna.

Saftig blåbärskaka med mandel

3.7/5(15)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

85 g vetemjöl (1,5 dl)

25 g mandelmjöl (0,5 dl)

0,75 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

60 g rumsvarmt smör

85 g råsocker (1 dl)

100 g grekisk eller turkisk yoghurt

1 ägg

2 dl frusna blåbär

1 nypa salt

Mandelspån

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj en form som är ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

2. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa smöret i 2-3 minuter, tillsätt sockret och vispa i 3 minuter till.

4. Tillsätt ägget och vispa in det ordentligt i smeten. Gör sen samma sak med yoghurten.

5. Vänd ner de torra ingredienserna tills du har en jämn smet, den kommer att vara ganska fast.

6. I ett par rejäla tag, vänd ner blåbären, spara ca 0,5 dl för att sprida på toppen. Rör inte för mycket, då blir smeten lila.

7. Bred ut smeten i formen och strö på de sista blåbären och mandelspån.

8. Baka i ca 20-25 minuter tills kakan blivit gyllenbrun och ”stannat”.

Servera ljummen eller rumstempererad.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg