Saftig äppelkaka med kanel

6 september, 2020

Supersaftig och lättbakad äppelkaka med frasigt kaneltäcke. Godast med hemmagjord vaniljkräm till.

Det är lätt att fastna i gamla hjulspår när det kommer till klassiska bakverk. Min mormors äppelkaka är nästan det enda receptet jag brukar använda till äppelkaka. Eller det här receptet som jag kör till nästan alla bär och frukter. Men nu testade jag ett nytt. Och så enkelt sen! Man blandar torra ingredienser och sen blöta och så bara rör man ihop, det ska inte ens vispas. Och oljan och yoghurten gör kakan magiskt saftig. Sen toppade jag med en smörigt kaneltäcke. Så himla gott det blev, den här kommer jag göra i fler varianter!

Receptet är inspirerat från detta originalrecept.

Servera med hemmagjord vaniljsås till.

Saftig äppelkaka med kanel

3.7/5(39)
Röster
Portioner: 8 bitar

Ingredienser:

Äppelkaka

210 g vetemjöl (3,5 dl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

135 g strösocker (1,5 dl)

150 g äpple utan skal och kärnhus

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

90 g vegetabilisk olja (1,2 dl)

120 g turkisk yoghurt (1,2 dl)

Kaneltopping

45 g strösocker (0,5 dl)

1 tsk kanel

20 g smält smör

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en springform, ca 22-24 cm, men bakplåtspapper och smörj kanterna med smör.

2. Häll mjöl, bakpulver, bikarbonat och strösocker i en bunke. Skala och kärna ur äpplen och dela i mindre bitar. Vänd ner dem i de torra ingredienserna.

3. Blanda ägg, olja, yoghurt och vanilj i en annan bunke. Rör sedan ihop det med de torra ingredienserna. Häll smeten i formen.

4. Blanda kanel, socker och smält smör och klicka ut på ytan på smeten. Grädda sedan i ca 30-35 minuter tills en sticka kommer ut torr. Låt kakan svalna något innan du äter.

Servera gärna med rårörd vaniljsås.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg