Saffranssnurror med mandel

23 november, 2020

Supersaftiga saffransbullar med vanilj- och apelsinfyllning toppade med mandel och pärlsocker. Helt klart min favorit!

Ok, om jag måste välja. En enda saffransbulle. Då är det denna. Så makalöst saftig och god och med mandel och pärlsocker på. Jag bara älskar det!

Receptet är nästan identiskt med de här saffranskringlorna. Jag har bara snurrat dem lite annorlunda och toppat med annat. Och just det! Jag valde att lägga russin i degen. Jag gillar det för då blir det extra saftighet i varje tugga.

Jag brukar ofta göra ganska små bullar, men den här gången sparade jag inte på krutet utan gjorde rejäla bullar. Det är faktiskt godast så!

Saffranssnurror med mandel

3.9/5(50)
Röster
Portioner: 12 bullar

Ingredienser:

Saffransdeg

Saffransblandning:
0,5 gram saffran

10 gram kokande vatten (1 msk)

10 gram strösocker (1 msk)

Fördeg:
250 gram mjölk (2,5 dl) (ca 30 grader)

275 gram mjöl (4,5 dl)

25 gram jäst

Saffransdeg:
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)

100 gram socker (dryg 1 dl)

5 gram salt (1 tsk)

100 gram rumsvarmt smör

1 dl russin

Fyllning

100 g smör

50 g strösocker (0,5 dl)

50 g mandelmassa

zest från 1 apelsin

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Övrigt

Mandelspån

Pärlsocker

1 ägg till pensling

1 dl sockerlag (o,5 dl socker + 0,5 dl vatten)

Instruktioner:

Saffransdeg

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandning. Låt vila övertäckt i 30 minuter. Lägg samtidigt russinen i blöt i ljummet vatten.

3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.

4. Tillsätt det rumsvarma smöretoch knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 5-10 minuter. När degen är klar, tillsätt russingen och knåda in dem i degen.

5. Låt degen vila i ca 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du enkelt kan hantera den utan att den drar ihop sig.

6. Kavla ut degen. Bred på fyllningen och vik sedan degen dubbel. Skär remsor och dela remsorna i två nästan hela vägen och snurra dem och lägg dem sedan runt som en snigel. Lägg dem på en plåt, gärna med plastfolie över, och låt dem jäsa till dubbel storlek, minst ett par timmar.

7. Penlsa bullarna med ägg och strö över pärlsocker och mandel. Baka på 220 grader varmluft (240 grader vanlig ugn) i ca 10 minuter.

8. Koka upp socker och vatten och när du tar ut snäckorna så penslar du dem med det.

Fyllning

1. Se till att alla ingredienserna är rumsvarma. Blanda alla ingredienser, riv mandelmassan så blir det enklare att blanda. Mixa eller vispa inte utan bara rör samman.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Fyllningen doftade så gott i hela köket och bullarna blev fantastiskt saftiga och goda! Degen var jättelätt att jobba med, behövde inte ha något mjöl ens på bakbordet eller kaveln.

  • Elin Pettersson

    Det här blev verkligen en fullpott! Både jag och sambon satt och stönade när vi åt. Degen var himmelrike att arbeta med. Jag skippade russinen då sambon är motståndare. Hade även 2 paket saffran.

  • Ska man ha socker i fyllningen om man använder mandelmassa med socker i redan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är så pass lite mandelmassa, så ja. Jag har minskat ner lite på sockermängden.

  • Hej har du blå eller röd jäst när du bakar dessa bullarna? 😊

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag använder blå men det går lika bra med röd.

  • Vad tror du om att minska på jästen och förlänga jästiden?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg