Saffransmusslor med björnbärssylt

6 december, 2021

Ingen jul utan mandelmusslor och varför inte variera dem med saffransmak? Fyll dem gärna med hemkokad björnbärssylt och lättvispad grädde.

Saffran och björnbär är en så himla god kombination, jag bara älskar den. Kolla den här glassen som jag gjort med samma smaker.

Jag lägger gärna lite sylt i botten, sedan grädde och så lite sylt ovanpå för att det ser fint ut.

Saffransmusslor med björnbärssylt

3.8/5(26)
Röster
Portioner: Ca 20 musslor

Ingredienser:

Saffransmusslor

60 g sötmandel

65 g socker (2/3 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

0,5 g saffran (1 kuvert)

1 msk vatten

100 gram smör

Björnbärssylt

200 g björnbär

100 g syltsocker (drygt 1 dl)

1 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

Saffransmusslor

1. Lägg mandel, socker och saffran i en matberedare och mixa till ett fint mjöl.

2. Tillsätt vetemjöl, vaniljpulver, vatten och smör och mixa tills det blir en deg.

3. Plasta in degen och låt den vila i kyl i minst 1 timme.

4. Ta en liten bit deg och tryck ut tuni i en musselform.

5. Sätt in formarna med deg i frysen i 15 minuter.

6. Sätt på ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

7. Baka i 8 minuter tills musslorna blivit gyllenbruna.

8. Tag ut musslorna ur formarna så snart du kan hålla i dem utan att bränna dig. Hjälp till med den vassa udden på en kniv.

9. Låt musslorna svalna och fyll dem sedan med björnbärssylt och lättvispad grädde. Sylt och grädde är en klassiker.

Björnbärssylt

1. Tina björnbären. Lägg allt i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter och låt det sedan bli helt kallt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej,
    Tänkte förbereda dessa inför lite julfika och funderade på hur man bäst förvarar de om man vill baka saffransmusslorna i förväg! Skulle du förvara i lufttät burk i skafferi eller i frysen?

    Matilda

  • Så god kombo! Brukar du smöra musselformarna innan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det brukar inte behövas till mina formar.

      • Josefin

        HejHej!
        Vaniljpulver står med i beskrivningen till musslorna men inte i ingredienslistan. Hur mycket? Tack för fantastisk inspiration 🙂

        • A
          Emma Brink Rask

          Jag brukar inte ha det när jag har saffran. Men om man vill kan man ta 1 tsk.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg