En saftig mazarinbotten med saffran toppad av en fluffig vit chokladgrädde som når den ultimata smakhöjden när den äts med granatäpplekärnor.
Den här kakan är så god. Och så vacker! Jag får mycket frågor om den här formen varje gång som jag använder den, och det förstår jag. Det blir ju så himla fint med den nedsjunka botten där man kan fylla olika saker. Den finns att köpa i olika storlekar här.
Jag har även gjort en liknande variant av mjuk pepparkaka med färskostfyllning med den här formen.
Saffransmazarinen är saftig och både kompakt och fluffig på samma gång. Smaken av mandel och saffran passar perfekt med den vita chokladgrädden. Och sen när kärnorna av granatäpple poppar i munnen så blir bakverket fullkomligt.
Kakan är bakad i en krusad form med upphöjd botten som är 20 cm i diameter. (Här kan du köpa den). Om du gör den i en likadan form som är 24 eller 26 cm, dubbla då satsen. Samma om du vill baka den här i en vanlig springform ca 20-22 cm, gör även då dubbel sats.
Följ @brinkenbakar på instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.
Nicklas
Hej och tack för alla fina recept! Undrar bara varför det inte är något bakpulver eller bikarbonat i detta recept som det är i flera andra av dina mazarinrecept? Blir den inte väldigt kompakt då?
Emma Brink Rask
Generellt är det inte jäsmedel i mazariner, ibland har jag det. Den blir inte kompakt då man vispar in luft i smöret, men det blir en lite tyngre saftig kaka.
Niclas
Hej!
Har använt det här receptet förr och har för mig att det var glutenfritt då? Har du uppdaterat receptet sen förra julen? Vad skulle du byta vetemjölet till och hur mycket?
Tack Mvh
Niclas
Emma Brink Rask
Hej! Receptet är detsamma som det alltid har varit. Det borde gå att ersätta med samma mängd glutenfri mjölmix, men jag har själv inte provat det.
Anna
Kan man göra denna utan saffran och garnera med exempelvis mjölkchokladgrädde och färska hallon…?
Emma Brink Rask
Det går fint!
Jenny
Kan man göra denna lite i förväg och frysa in för att sedan Tina och ha på den vitachoklad-grädden?
Emma Brink Rask
Absolut!
Åsa
Något tips på hur jag lättast tar ur kakan ur formen utan att den trasas sönder? Den satt rätt hårt fast trots att jag smörat formen… kanske måste man bröa den också?/Åsa
Emma Brink Rask
Prova att bröda också. Och lägg ett bakplåtspapper på den platta delen.
Åsa
Bakplåtspapper på platta delen hade jag också vid andra försöket men kanterna blev fortfarande ett problem. Tack för tips! Testar att bröda nästa gång😃
Cornelia
Kan man göra små mazariner av det här receptet
Emma Brink Rask
Njä, kan göra dem som mindre mazarinmuffins men de kommer inte att bli som klassiska mazariner i konsistens.
Camilla Bökberg
Om man har dessa formar fast i en stoor variant på hela 28cm, ska man ta satsen x3 då?
Emma Brink Rask
Jag gissar att det räcker att dubbla, men är inte helt säkert.
Ewa Hertz
Fantastiskt vacker ! Det vattnas i munnen när jag tänker på saffran och mandelmassa tillsammans😋❤️