Saffransmazarin med vit chokladgrädde

24 november, 2019

En saftig mazarinbotten med saffran toppad av en fluffig vit chokladgrädde som når den ultimata smakhöjden när den äts med granatäpplekärnor.

Den här kakan är så god. Och så vacker! Jag får mycket frågor om den här formen varje gång som jag använder den, och det förstår jag.  Det blir ju så himla fint med den nedsjunka botten där man kan fylla olika saker. Den finns att köpa i olika storlekar här.

Jag har även gjort en liknande variant av mjuk pepparkaka med färskostfyllning med den här formen.

Saffransmazarinen är saftig och både kompakt och fluffig på samma gång. Smaken av mandel och saffran passar perfekt med den vita chokladgrädden. Och sen när kärnorna av granatäpple poppar i munnen så blir bakverket fullkomligt.

Kakan är bakad i en krusad form med upphöjd botten som är 20 cm i diameter. (Här kan du köpa den). Om du gör den i en likadan form som är 24 eller 26 cm, dubbla då satsen. Samma om du vill baka den här i en vanlig springform ca 20-22 cm, gör även då dubbel sats.

Följ @brinkenbakar på instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Saffransmazarin med vit chokladgrädde

3.8/5(40)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

50 gr rumsvarmt smör

100 g mandelmassa

70 g socker (3/4 dl)

0,5 g saffran (1 påse)

1 ägg

45 g vetemjöl (3/4 dl)

Vit chokladgrädde

150 g vit choklad

2,5 dl vispgrädde

Instruktioner:

Saffransmazarin

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj formen ordentligt med mjukt smör, se till att det kommer in i alla skrymslen. Klipp gärna ut en cirkel med bakplåtspapper till den runda platta delen i mitten och lägg på.

2. Blanda smör, mandelmassa, socker och saffran och rör ihop det krämigt, enklast med en elvisp. Men det ska inte vispas poröst, bara tills du har en enhetlig kräm.

3. Rör i ägget.

4. Rör till sist ner mjölet.

5. Klicka ut smeten i formen och baka i ca 20-25 minuter.

6. Låt kakan svalna i nån minut och stjälp sedan den ur formen, och låt den svalna helt.

Vit chokladgrädde

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält, om du inte får en jämn kräm kan du köra ett par varm med en stavmixer.

3. Lägg plast tätt intill och låt stå i kylen över natten.

4. Vispa upp med envisp tills den blir som en fluffig mousse.

5. Häll krämen i en spritspåse och spritsa bollar på kakan. Jag har använt tyllen Wilton 8B.
Dekorera med granatäpplekärnor.

Dela det här inlägget:
16 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej och tack för alla fina recept! Undrar bara varför det inte är något bakpulver eller bikarbonat i detta recept som det är i flera andra av dina mazarinrecept? Blir den inte väldigt kompakt då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Generellt är det inte jäsmedel i mazariner, ibland har jag det. Den blir inte kompakt då man vispar in luft i smöret, men det blir en lite tyngre saftig kaka.

  • Hej!
    Har använt det här receptet förr och har för mig att det var glutenfritt då? Har du uppdaterat receptet sen förra julen? Vad skulle du byta vetemjölet till och hur mycket?

    Tack Mvh
    Niclas

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Receptet är detsamma som det alltid har varit. Det borde gå att ersätta med samma mängd glutenfri mjölmix, men jag har själv inte provat det.

  • Kan man göra denna utan saffran och garnera med exempelvis mjölkchokladgrädde och färska hallon…?

  • Kan man göra denna lite i förväg och frysa in för att sedan Tina och ha på den vitachoklad-grädden?

  • Något tips på hur jag lättast tar ur kakan ur formen utan att den trasas sönder? Den satt rätt hårt fast trots att jag smörat formen… kanske måste man bröa den också?/Åsa

    • A
      Emma Brink Rask

      Prova att bröda också. Och lägg ett bakplåtspapper på den platta delen.

      • Bakplåtspapper på platta delen hade jag också vid andra försöket men kanterna blev fortfarande ett problem. Tack för tips! Testar att bröda nästa gång😃

  • Cornelia

    Kan man göra små mazariner av det här receptet

    • A
      Emma Brink Rask

      Njä, kan göra dem som mindre mazarinmuffins men de kommer inte att bli som klassiska mazariner i konsistens.

  • Camilla Bökberg

    Om man har dessa formar fast i en stoor variant på hela 28cm, ska man ta satsen x3 då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag gissar att det räcker att dubbla, men är inte helt säkert.

  • Ewa Hertz

    Fantastiskt vacker ! Det vattnas i munnen när jag tänker på saffran och mandelmassa tillsammans😋❤️

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg