Saffranslimpa med choklad och pistage

16 november, 2019

En mjuk och saftig saffranslimpa fullproppad med chokladfyllning och hackade pistagenötter.

Ett väldigt gott och saftigt vetebröd med saffran som har inflätad fylling av choklad och pistagenötter. Sött, mjukt, crunchy och gott!

Saffranslimpa med choklad och pistage

3.9/5(11)
Röster
Portioner: 2 limpor

Ingredienser:

Saffransdeg

Saffransblandning:
0,5 gram saffran

10 gram kokande vatten (1 msk)

10 gram strösocker (1 msk)

Fördeg:
250 gram mjölk (2,5 dl)

275 gram mjöl (4,5 dl)

25 gram jäst

Saffransdeg:
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)

100 gram socker (druygt 1 dl)

5 gram salt (1 tsk)

100 gram rumsvarmt smör

Fyllning

100 gram mjukt smör

90 gram socker (1 dl)

75 gram mörk choklad

50 gram pistagenötter (1 dl)

Instruktioner:

Saffransdeg

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

2. Gör fördegen. Värm mjölken till ca 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.

4. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10-15 minuter i maskin.

5. Låt degen vila i  ca 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara slappna av så att den inte drar ihop sig när du kavlar.

6. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut hälften av fyllningen på varje rektangel och rulla ihop varje rulle. Med en vass kniv, skär rullen i mitten längs med och fläta sedan de två halvorna med varandra. Gör likadant med den andra rektangeln och lägg dem i varsin form.

7. Låt jäsa i ca 1-2 timmar. Strö över resten av pistagenötterna och grädda på 165 grader varmluft (185 grader vanlig ugn) i ca 25-30 minuter. Lägg på lite aluminumfolie om du tycker att de får för mycket färg.

Fyllning

1. Smält chokladen och låt den svalna.

2. Blanda smör och socker krämigt med en slickepott, blanda i chokladen.

3. Finhacka pistagenötterna och blanda ner hälften i fyllningen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Låter jättegott! Ska absolut testa!
    Tror du att man kan göra de här utan formar, typ bara fläta ut på en plåt?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg