En mjuk och saftig saffranslimpa fullproppad med chokladfyllning och hackade pistagenötter.
Ett väldigt gott och saftigt vetebröd med saffran som har inflätad fylling av choklad och pistagenötter. Sött, mjukt, crunchy och gott!
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
Saffransblandning:
0,5 gram saffran
10 gram kokande vatten (1 msk)
10 gram strösocker (1 msk)
Fördeg:
250 gram mjölk (2,5 dl)
275 gram mjöl (4,5 dl)
25 gram jäst
Saffransdeg:
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)
100 gram socker (druygt 1 dl)
5 gram salt (1 tsk)
100 gram rumsvarmt smör
100 gram mjukt smör
90 gram socker (1 dl)
75 gram mörk choklad
50 gram pistagenötter (1 dl)
1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.
2. Gör fördegen. Värm mjölken till ca 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.
4. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10-15 minuter i maskin.
5. Låt degen vila i ca 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara slappna av så att den inte drar ihop sig när du kavlar.
6. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut hälften av fyllningen på varje rektangel och rulla ihop varje rulle. Med en vass kniv, skär rullen i mitten längs med och fläta sedan de två halvorna med varandra. Gör likadant med den andra rektangeln och lägg dem i varsin form.
7. Låt jäsa i ca 1-2 timmar. Strö över resten av pistagenötterna och grädda på 165 grader varmluft (185 grader vanlig ugn) i ca 25-30 minuter. Lägg på lite aluminumfolie om du tycker att de får för mycket färg.
1. Smält chokladen och låt den svalna.
2. Blanda smör och socker krämigt med en slickepott, blanda i chokladen.
3. Finhacka pistagenötterna och blanda ner hälften i fyllningen.
Sansia
Låter jättegott! Ska absolut testa!
Tror du att man kan göra de här utan formar, typ bara fläta ut på en plåt?