Saffranskringlor med apelsin och vanilj

10 november, 2020

Smarriga snurror av mjuk saffransdeg, smörfyllning med vanilj och apelsin och så doppade i socker.

På mina reels på instagram finns en film om hur man snurrar de här kringlorna.

Saffranskringlor med apelsin och vanilj

4/5(40)
Röster
Portioner: Ca 12 kringlor

Ingredienser:

Saffransdeg

Saffransblandning:
0,5 gram saffran

10 gram kokande vatten (1 msk)

10 gram strösocker (1 msk)

Fördeg:
250 gram mjölk (2,5 dl)

275 gram mjöl (4,5 dl)

25 gram jäst

Saffransdeg:
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)

100 gram socker (dryg 1 dl)

5 gram salt (1 tsk)

100 gram rumsvarmt smör

Fyllning

100 g smör

50 g strösocker (0,5 dl)

50 g mandelmassa

zest från 1 apelsin

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Övrigt

50 g smör

1 dl strösocker

Instruktioner:

Saffransdeg

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandning. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.

4. Tillsätt det rumsvarma smöretoch knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 5-10 minuter.

5. Låt degen vila i ca 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du enkelt kan hantera den utan att den drar ihop sig.

6. Kavla ut degen. Bred på fyllningen och vik sedan degen dubbel. Skär remsor och snurra dem till kringor. Lägg dem på en plåt, gärna med plastfolie över, och låt dem jäsa till dubbel storlek.

7. Baka på 220 grader varmluft (240 grader vanlig ugn) i ca 8 minuter.

8. Låt kringlorna svalna.

9. När de är dags att servera, pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i strösocker.

Fyllning

1. Se till att alla ingredienserna är rumsvarma. Blanda alla ingredienser, riv mandelmassan så blir det enklare att blanda. Mixa eller vispa inte utan bara rör samman.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hittade inte filmen på hur de ska snurras på reels, finns den någon annanstans?

    • Elisabet

      Instruktionsfilmen ligger i sparade stories med rubriken kringlor. Jag letade också 😅

  • Ska dessa inte penslas med ägg?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg