Smarriga snurror av mjuk saffransdeg, smörfyllning med vanilj och apelsin och så doppade i socker.
På mina reels på instagram finns en film om hur man snurrar de här kringlorna.
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
Saffransblandning:
0,5 gram saffran
10 gram kokande vatten (1 msk)
10 gram strösocker (1 msk)
Fördeg:
250 gram mjölk (2,5 dl)
275 gram mjöl (4,5 dl)
25 gram jäst
Saffransdeg:
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)
100 gram socker (dryg 1 dl)
5 gram salt (1 tsk)
100 gram rumsvarmt smör
100 g smör
50 g strösocker (0,5 dl)
50 g mandelmassa
zest från 1 apelsin
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
50 g smör
1 dl strösocker
1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.
2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandning. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.
4. Tillsätt det rumsvarma smöretoch knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 5-10 minuter.
5. Låt degen vila i ca 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du enkelt kan hantera den utan att den drar ihop sig.
6. Kavla ut degen. Bred på fyllningen och vik sedan degen dubbel. Skär remsor och snurra dem till kringor. Lägg dem på en plåt, gärna med plastfolie över, och låt dem jäsa till dubbel storlek.
7. Baka på 220 grader varmluft (240 grader vanlig ugn) i ca 8 minuter.
8. Låt kringlorna svalna.
9. När de är dags att servera, pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i strösocker.
1. Se till att alla ingredienserna är rumsvarma. Blanda alla ingredienser, riv mandelmassan så blir det enklare att blanda. Mixa eller vispa inte utan bara rör samman.
Linn
Hittade inte filmen på hur de ska snurras på reels, finns den någon annanstans?
Elisabet
Instruktionsfilmen ligger i sparade stories med rubriken kringlor. Jag letade också 😅
Lovisa
Ska dessa inte penslas med ägg?