Så vackert det blir att göra saffransbullarna till en enda stor krans och sätta fram på fikabordet i jul. Saftig saffransdeg fylld med smörig fyllning med apelsin, mandel och russin.
I min familj så var det saffranslängd som gällde på själva julafton. Vi fikade alltid framför Kalle Anka och som den otroligt fikaälskande familj vi är så var det MYCKET att välja på. Jag vill påstå att det de flesta år, förutom en saffranslängd, också fanns mjuk pepparkaka, vanliga pepparkakor, mandelmusslor med grädde och sylt och sen säkert tre fyra sorters kakor till. Man åt den första halvtimmen av Kalle Anka och sen somnade man i soffan resten av tiden. TRADITION!
Den här satsen med deg och fyllning kan bli två längder, men jag valde nu att istället göra den till en rund krans för det tycker jag är så himla vackert! Vill du göra två längder så delar du bara ”kransen” på mitten och lägger dem raka på en plåt och klipper på samma sätt.
Jag använde mig av ett recept på en enkel saffransdeg. Receptet nedan räcker till en krans men du kan med fördel dubbla receptet och göra fler kransar, eller bullar, typ dessa, eller lussekatter med resten av degen. Men när det kommer till saffransdeg så kan du helt enkelt bara använda din favoritdeg till vanliga vetebullar eller kanelbullar och sen bara byta ut kardemumma mot saffran. Läs mer om olika typer av vetedeg här.
Jag gör eget saffransessens som jag sen blandar ner i degvätskan, du kan se hur jag gör här. Men annars så tar du bara den typen av saffran som du vill använda och blandar ner i degvätskan. Vill man få ut extra mycket smak av den saffran som du köper i kassan på ICA så rekommenderar jag dig att blanda 1 påse saffran med en matsked socker och en matsked kokande vatten, rör samman och låt stå i 10 minuter innan du blandar det i din deg.