Saffranskrans med mandel, apelsin och russin

8 november, 2023

Så vackert det blir att göra saffransbullarna till en enda stor krans och sätta fram på fikabordet i jul. Saftig saffransdeg fylld med smörig fyllning med apelsin, mandel och russin.

I min familj så var det saffranslängd som gällde på själva julafton. Vi fikade alltid framför Kalle Anka och som den otroligt fikaälskande familj vi är så var det MYCKET att välja på. Jag vill påstå att det de flesta år, förutom en saffranslängd, också fanns mjuk pepparkaka, vanliga pepparkakor, mandelmusslor med grädde och sylt och sen säkert tre fyra sorters kakor till. Man åt den första halvtimmen av Kalle Anka och sen somnade man i soffan resten av tiden. TRADITION!

Den här satsen med deg och fyllning kan bli två längder, men jag valde nu att istället göra den till en rund krans för det tycker jag är så himla vackert! Vill du göra två längder så delar du bara ”kransen” på mitten och lägger dem raka på en plåt och klipper på samma sätt.

Jag använde mig av ett recept på en enkel saffransdeg. Receptet nedan räcker till en krans men du kan med fördel dubbla receptet och göra fler kransar, eller bullar, typ dessa, eller lussekatter med resten av degen. Men när det kommer till saffransdeg så kan du helt enkelt bara använda din favoritdeg till vanliga vetebullar eller kanelbullar och sen bara byta ut kardemumma mot saffran. Läs mer om olika typer av vetedeg här.

Jag gör eget saffransessens som jag sen blandar ner i degvätskan, du kan se hur jag gör här. Men annars så tar du bara den typen av saffran som du vill använda och blandar ner i degvätskan. Vill man få  ut extra mycket smak av den saffran som du köper i kassan på ICA så rekommenderar jag dig att blanda 1 påse saffran med en matsked socker och en matsked kokande vatten, rör samman och låt stå i 10 minuter innan du blandar det i din deg.

Saffranskrans med mandel, apelsin och russin

4.5/5(7)
Röster
Portioner: Ca 15 bitar

Ingredienser:

Saffransdeg

1 g saffran (om du använder påsar med mald saffran, gör då som jag beskrivit ovan i texten)

2,5 dl mjölk

25 g jäst

500 g mjöl (Ca 8 dl)

90 g socker (1 dl)

100 g smör

0,5 tsk salt

Fyllning

100 g smör

50 g strösocker (0,5 dl)

50 g mandelmassa

zest från 1 apelsin

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

1 dl russin (lägg dem i blöt i vatten ca 1 timme innan du ska använda dem)

Övrigt

Ägg

Pärlsocker

Mandelflis

1 dl sockerlag (koka upp 0,5 dl strösocker med 0,5 dl vatten)

Instruktioner:

Saffransdeg

1. Lägg mjölk, saffran, jäst, socker och mjöl i din degbunke och kör långsamt i 2-3 minuter. Tillsätt smör och salt och kör på medelhög hastighet i 5 minuter. Kolla att du fått en elastisk deg genom att ta en bit deg och dra ut åt flera håll utan att den går sönder. Om den går sönder, kör degen längre. Det är väldigt olika beroende på vilken maskin man har hur länge man behöver knåda. Lägg in degen i kylen för att vila i ca 1 timme. Plasta in den eller i övertäckt bunke om du har plats till det. Här kan du också välja att lägga degen i kylen över natten. Du kan också baka ut degen på en gång, men den är lite lättare att kavla och hantera när den är kall.

2. Kavla ut degen, ca 35 x 45 cm. Bred ut fyllningen, strö över russinen och rulla ihop degen till en lång korv. Fäst ihop ändarna med varandra så det blir en ring. Jag brukar trycka in den ena änden i mitten på den andra och sen dra den yttersta degen över och liksom trycka ihop.

3. Lägg din runda krans på ett bakplåtspapper på en plåt. Se till att kransen är rund och ligger mitt på plåten.

4. Ta en vass sax och klipp från ytan och snett ner mot plåten, nästan hela vägen ner. Fortsätt klipp likadant ca 1,5-2 cm tjockt. Vik ner det du klippt åt vänster, klipp en gång till och vik ner till höger. Sen fortsätter du så och viker ner det du klippt åt varannat håll. Täck över och låt kransen jäsa i 1,5 – 2 timmar.

5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- undervärme).

6. Vispa upp ägget (enklast om du blandar det med 1 msk vatten och en nypa salt, då blir det mer följsamt). Pensla hela kransen med ägget. Strö ut pärlsocker och mandelflis.

7. Grädda i ca 25-30 minuter tills kransen har fått fin färg. Om du har en stektermometer så kan du sticka in den mitt i och om kransen har uppnått drygt 90 grader så är den klar.

8. Pensla den direkt med sockerlagen när du tagit ut den ur ugnen.

Fyllning

Rör samman mjukt smör med riven mandelmassa, socker, vanilj och apelsinzest.

Du kan självklart dela kransen och frysa i bitar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg