Saffranskladdkaka med chokladfudge och granatäpple

2 december, 2019

En seg kladdkaka med saffranssmak är omsluten av len chokladfudge. På toppen gnistrar granatäpplekärnor som rubiner och poppar syrligt i varje tugga.

Kanhända gick jag lite överstyr med granatäpplena här, men det är ju så vackert! Och så gott när de poppar syrligt i munnen med den söta kakan. En kladdig kaka med vit choklad och saffran i botten och sen len chokladfudge runt om hela. Du kan såklart baka den i två lager och göra kakan i botten och sen bara hälla fudgen på i samma form. Och hur mycket granatäpplen man har på toppen, det bestämmer man ju helt själv.

Smaskig som en tryffel att äta i små skivor. Eller kanske med en klick lättvispad grädde vid sidan om?

Följ @brinkenbakar på instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Saffranskladdkaka med chokladfudge och granatäpple

4/5(24)
Röster
Portioner: 8-10

Ingredienser:

Saffranskladdkaka

80 g smör

0,5 gram saffran

100 g vit choklad

50 g socker (0,5 dl)

2 ägg

80 g vetemjöl (1,3 dl)

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Chokladfudge

1 dl grädde

45 g socker (0,5 dl)

70 g ljus sirap (0,5 dl)

80 g mörk choklad (hackad)

50 g smör

50 g mjölkchoklad (hackad)

1 dl granatäpplekärnor

Instruktioner:

Saffranskladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 g vanlig ugn).

2. Smält smöret och blanda i saffran.

3. Hacka chokladen och blanda den i det smälta smöret och rör tills chokladen smält.

4. Rör ner sockret och sedan ett ägg i taget.

5. Vänd till sist ner mjöl, salt och vaniljsocker och rör om till en jämn smet.

6. Häll smeten i en springform, ca 16-18 cm i diameter som du smörjer och klär med bakplåtspapper.

7. Grädda kakan i ca 15-20 minuter, den ska ha satt sig i kanterna men vara lite gungig i mitten. Låt sedan kakan svalna helt.

Chokladfudge

1. Koka upp grädde, socker, sirap och mörk choklad och låt småkoka i 15 minuter.

2. Rör ner smöret och till sist mjölkchokladen så att den smälter helt och det blir en jämn glasyr.

3. Lägg saffranskakan i botten i en form som är 18 cm (om du bakade den i en form som är 16, formen du monterar kakan i ska vara 2 cm större i diameter än saffransbotten). Klä kanterna av formen med tårtplast, plastfolie eller bakplåtspapper.

4. Häll fudgen över kakan. Strö granatäpplekärnor överst och ställ in i kylen för att stelna i 3-4 timmar.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Mathilda

    Kan man ha förberett genom att frysa in saffranskladdkakan så man slipper ett av momenten? Vad tror du? 😊

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg