Saffransgrottor med mjölkchokladfudge

3 november, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Spröda mördegskakor med saffran fyllda med en mjuk mjölkchokladfudge. Vackra och naggande goda julkakor. 

Inspirationen till de här kakorna fick jag från kakor som jag bakade förra julen och som blev så goda. Nämligen chokladgrottor med saffransfudge. Och nu har jag gjort en inverterad version av dem. Nämligen med saffran i kakan och choklad i fudgen. Egentligen hade jag tänkt göra fudgen med mörk choklad men det var helt tomt hemma i skåpen, så det fick bli mjölkchoklad i stället. Du kan ju ta vilken sort du vill, proportionerna funkar med samma.

Jag gräddar kakorna i en minimuffinsplåt, det är så himla smidigt. De blir jämna och fina och enkla att bara lossa från formen när de svalnat. Jag gör gropen i mitten med baksidan av min favoritpensel från IKEA. Jag ser bara till att doppa den i mjöl mellan varje kaka så att den inte fastnar.
Jag gör ett hål innan jag gräddar dem, och sen måste man upprepa proceduren precis när man tagit ut dem ur ugnen.

Jag hällde fudgen på en spritspåse när jag fyllde kakorna, det gick väldigt smidigt och inget kladd. Du kan säkert använda sked också men det blir nog lite kladdigt. Man ska inte heller vänta för länge, utan göra det när fudgen är varm.

Se sen till att fudgen får sätta sig ordentligt innan du lossar kakorna från formen. Du kan förvara dem i en tät burk. De håller i flera veckor i kylen och flera månaden i frysen. Perfekta att förbereda till julen alltså.

Här kan du se en film från Instagram när jag bakar kakorna >>

Saffransgrottor med mjölkchokladfudge

3.9/5(86)
Röster
Portioner: 24 stycken

Ingredienser:

Saffransgrottor

200 g smör, rumstempererat

90 g rörsocker (eller strösocker) (1 dl)

1 g saffran

240 g vetemjöl (4dl)

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Chokladfudge

100 g sötad kondenserad mjölk

100 g valfri choklad

1 msk smör

1 nypa flingsalt

Instruktioner:

Saffransgrottor

1.Rör smör, socker och saffran ljust och fluffigt med en elvisp eller i en köksmaskin med vinge eller visp.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i degen och jobba snabbt ihop till en jämn deg. Dela degen i 24 delar, det är dryg 20 g per kaka. Rulla dem till bollar och lägg en i varje hål i minimuffinsformen. Tryck ett hål med änden på en slev eller nåt som är format så. Doppa i mjöl mellan varven om det fastnar. Sätt in plåten i kylen i en timme eller i frysen i 15 minuter.

3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- och undervärme.) Grädda kakorna i 18-20 minuter. Ta ut dem och gör groparna igen, snurra gärna så att de blir ganska vida.

Chokladfudge

1. Lägg sötad kondenserad mjölk, choklad, en klick smör och en nypa flingsalt i en kastrull och smält samman på låg värme. Det ska inte koka utan bara smälta samman.

2. Häll sen upp på en liten tillbringare, en spritspåse eller en knäcktratt och fyll groparna i kakorna. Strö över flingsalt och låt fudgen sätta sig och stelna innan du tar loss kakorna från plåten.

Kakorna håller i kylen i ett par veckor och de går finfint att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg