Spröda mördegskakor med saffran fyllda med en mjuk mjölkchokladfudge. Vackra och naggande goda julkakor.
Inspirationen till de här kakorna fick jag från kakor som jag bakade förra julen och som blev så goda. Nämligen chokladgrottor med saffransfudge. Och nu har jag gjort en inverterad version av dem. Nämligen med saffran i kakan och choklad i fudgen. Egentligen hade jag tänkt göra fudgen med mörk choklad men det var helt tomt hemma i skåpen, så det fick bli mjölkchoklad i stället. Du kan ju ta vilken sort du vill, proportionerna funkar med samma.
Jag gräddar kakorna i en minimuffinsplåt, det är så himla smidigt. De blir jämna och fina och enkla att bara lossa från formen när de svalnat. Jag gör gropen i mitten med baksidan av min favoritpensel från IKEA. Jag ser bara till att doppa den i mjöl mellan varje kaka så att den inte fastnar.
Jag gör ett hål innan jag gräddar dem, och sen måste man upprepa proceduren precis när man tagit ut dem ur ugnen.
Jag hällde fudgen på en spritspåse när jag fyllde kakorna, det gick väldigt smidigt och inget kladd. Du kan säkert använda sked också men det blir nog lite kladdigt. Man ska inte heller vänta för länge, utan göra det när fudgen är varm.
Se sen till att fudgen får sätta sig ordentligt innan du lossar kakorna från formen. Du kan förvara dem i en tät burk. De håller i flera veckor i kylen och flera månaden i frysen. Perfekta att förbereda till julen alltså.
Här kan du se en film från Instagram när jag bakar kakorna >>