Saffransgräddbollar med lingoncurd

28 november, 2022

Alla julens smaker i en tugga i dessa saffransgräddbollar på pepparkakor med en kärna av syrlig lingoncurd. Doppade i vit choklad och dekorerade med torkat lingonpulver blir de en vacker detalj på fikabordet i jul.

Gräddbollar, mumsmums, munkar eller skumbollar. De här smarriga bakverken har många olika namn, jag brukar kalla dem för gräddbollar. De är inte svåra att göra, även om det kan vara lite kladdigt. För enkelhetens skulle så gör vi dem på färdigköpta pepparkakor. Ett sött saffransskum fyllt med syrlig lingoncurd omslutet av vit choklad. Alla julens söta smaker i en tugga.

Jag använde lingonpulver från Kung Markatta.

Här hittar du alla mina recept på gräddbollar >>

TIPS!

  • Torkat lingonpulver hittar du i bakhyllan i välsorterade matbutiker.
  • Om chokladen stelnar under tiden du doppar kan du alltid försiktigt värma på den igen.
  • Det är viktigt att du verkligen låter skummet vispas i över 10 minuter. Detta för att det ska sätta sig ordentligt på kakan och hålla formen. Även att låta skummet vänta innan du doppar det i choklad hjälper så att inte skummet trillar av kakan när du doppar den i chokladen.
  • Om du tycker det är kladdigt att doppa så kan man ställa gräddbollarna på ett galler och istället hälla chokladen över dem.
  • Du kan använda vilken slags tyll du vill, men ju större öppning den har, desto enklare kommer det att vara att spritsa.
  • Saffran har en magiskt gul färg, men i och med att vi vispar in mycket luft i smeten så blir den väldigt ljusgul. Vill du har en tydligare gul färg kan du tillsätta någon droppe karamellfärg i smeten när den vispar.
  • Du kan göra dessa i förväg, de håller  sig i kylen i några dagar, men tänk på att pepparkakorna kommer att mjukna.

Saffransgräddbollar med lingoncurd

5/5(1)
Röster
Portioner: 25 st

Ingredienser:

Saffransskum

1 g saffran (2 påsar)

240 g socker (drygt 2,5 dl)

75 g vatten (0,75 dl)

115 g glykos (knappt 1 dl)

140 g äggvitor (ca 4)

20 g socker (1,5 msk)

Övrigt

25 runda pepparkakor

250 g vit choklad

2 tsk matolja

2 msk torkat lingonpulver

Instruktioner:

Saffransskum

1. Mortla saffranet med ett par matskedar av sockret och lägg sedan tillsammans med resten av sockret, vatten och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.

2.  När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter tills du har ett riktigt segt och stabilt skum.

3. Häll skummet på en spritspåse med en stor rund tyll.

Montera bollarna

1. Spritsa skummet på pepparkakorna. Först en stor boll och sedan en boll till ovanpå.

2. Häll lingoncurden på en spritspåse med en fyllningstyll och stick ner den från toppen av varje gräddboll, tryck försiktigt medan du långsamt drar tyllen uppåt. Släpp på trycket innan du drar ut tyllen från gräddbollen.

3. Låt sedan gräddbollarna stå framme i 30 minuter innan du doppar dem i chokladen.

4. Smält chokladen försiktigt (eller temperera) och rör ner matoljan. Häll upp chokladen på ett glas och doppa försiktigt varje gräddboll, lyft upp och låt chokladen rinna av och vänd sedan tillbaka dem och ställ dem på ett fat.

5. Strö över lite torkat lingonpulver innan chokladen har satt sig.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg