Alla julens smaker i en tugga i dessa saffransgräddbollar på pepparkakor med en kärna av syrlig lingoncurd. Doppade i vit choklad och dekorerade med torkat lingonpulver blir de en vacker detalj på fikabordet i jul.
Gräddbollar, mumsmums, munkar eller skumbollar. De här smarriga bakverken har många olika namn, jag brukar kalla dem för gräddbollar. De är inte svåra att göra, även om det kan vara lite kladdigt. För enkelhetens skulle så gör vi dem på färdigköpta pepparkakor. Ett sött saffransskum fyllt med syrlig lingoncurd omslutet av vit choklad. Alla julens söta smaker i en tugga.
Jag använde lingonpulver från Kung Markatta.
Här hittar du alla mina recept på gräddbollar >>
TIPS!
- Torkat lingonpulver hittar du i bakhyllan i välsorterade matbutiker.
- Om chokladen stelnar under tiden du doppar kan du alltid försiktigt värma på den igen.
- Det är viktigt att du verkligen låter skummet vispas i över 10 minuter. Detta för att det ska sätta sig ordentligt på kakan och hålla formen. Även att låta skummet vänta innan du doppar det i choklad hjälper så att inte skummet trillar av kakan när du doppar den i chokladen.
- Om du tycker det är kladdigt att doppa så kan man ställa gräddbollarna på ett galler och istället hälla chokladen över dem.
- Du kan använda vilken slags tyll du vill, men ju större öppning den har, desto enklare kommer det att vara att spritsa.
- Saffran har en magiskt gul färg, men i och med att vi vispar in mycket luft i smeten så blir den väldigt ljusgul. Vill du har en tydligare gul färg kan du tillsätta någon droppe karamellfärg i smeten när den vispar.
- Du kan göra dessa i förväg, de håller sig i kylen i några dagar, men tänk på att pepparkakorna kommer att mjukna.