Saffranscookies med vit choklad och pistagenötter

9 november, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Mjuksega cookies med saffran fyllda och toppade med vit choklad och pistagenötter. Extra runda och chunky blir de om man gräddar dem i en form. 

Jag är inne i en period när jag gillar att baka kakor i form. Antingen mördegskakor i minimuffinsform så att de blir runda och fina eller cookies i en silikonform. När vi hade loppis här hemma på gatan i höstas så gjorde jag 5 olika sorters cookies i silikonform. Det är nåt med hur perfekt runda de blir som jag gillar. Sen kan man lita på att de inte flyter ut utan blir så där chunky som  man vill. Man får bara låta dem svalna i 2-3 minuter innan man ploppar ut dem ur formen. De behöver också lite längre tid på sig i ugnen för att bli klara eftersom silikon leder värme så dåligt, och att kakorna blir lite tjockare.

Man kan ju såklart ha lite mindre deg i varje form om man vill ha lite tunnare kakor än jag gjorde här.

Här hittar du silikonformen som jag har använt. Det är en av de formar som jag använder allra mest just nu, jag har 2 stycken så att jag kan baka fler kakor på en gång, men annars kan man bara använda samma flera gånger. Om du vill veta vad mer man kan använda den till så har jag använt den till mandelkakan i detta recept, och även till kakan i detta recept, och i detta. Du kan använda den till chocolate chip cookies, brownies i portionsform, eller egentligen allt som du vill servera portionsform.

Med det sagt så går det utmärkt att baka dessa cookies utan form, att bara rulla dem till bollar och grädda dem. Låt då gärna degen vila i kylen en timme före gräddning. Om du gräddar i form kan du hoppa över det.

Saffranscookies med vit choklad och pistagenötter

4.4/5(7)
Röster
Portioner: 8 stora kakor

Ingredienser:

115 gram rumsvarmt smör

150 g strösocker (drygt 1,5 dl)

1 tsk vaniljpulver

1 g saffran

1 ägg (rumstempererat)

190 g vetemjöl (drygt 3 dl)

0,25 tsk salt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

100 g vita chokladknappar

50 g grovt hackade pistagenötter

Instruktioner:

1. Vispa smöret i ett par minuter med elvisp eller i en köksmaskin med visp eller med padeltillbehöret.

2. Tillsätt socker, saffran och vanilj och vispa tills vitt och fluffigt, ca 3-4 minuter.

3. Tillsätt ägget och vaniljen och vispa in det i smeten.

4. Rör samman mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat och rör ned i smeten, blanda till en deg.

5. Blanda ner hälften av den vita chokladen och de hackade pistagenötterna i degen.

6. Lägg degen i kylen i en timme (om du inte använder form. Rulla sedan bollar av degen och lägg på en plåt.)

7. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

8. Använd en kakskopa eller fördela degen i 8 delar och rulla en boll och lägg i varje form. Tryck ner vit choklad och pistagenötter på toppen.

9. Grädda kakorna i ca 15 minuter om du gräddar dem i silikonform och runt 10-12 minuter om du inte gör det. De ska vara krispiga på ytan men mjuksega i mitten.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!

    Kan man baka dom här i en vanlig muffinsplåt eller kommer dom inte komma ut helskinnade från formen i så fall?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg