Mjuksega cookies med saffran fyllda och toppade med vit choklad och pistagenötter. Extra runda och chunky blir de om man gräddar dem i en form.
Jag är inne i en period när jag gillar att baka kakor i form. Antingen mördegskakor i minimuffinsform så att de blir runda och fina eller cookies i en silikonform. När vi hade loppis här hemma på gatan i höstas så gjorde jag 5 olika sorters cookies i silikonform. Det är nåt med hur perfekt runda de blir som jag gillar. Sen kan man lita på att de inte flyter ut utan blir så där chunky som man vill. Man får bara låta dem svalna i 2-3 minuter innan man ploppar ut dem ur formen. De behöver också lite längre tid på sig i ugnen för att bli klara eftersom silikon leder värme så dåligt, och att kakorna blir lite tjockare.
Man kan ju såklart ha lite mindre deg i varje form om man vill ha lite tunnare kakor än jag gjorde här.
Här hittar du silikonformen som jag har använt. Det är en av de formar som jag använder allra mest just nu, jag har 2 stycken så att jag kan baka fler kakor på en gång, men annars kan man bara använda samma flera gånger. Om du vill veta vad mer man kan använda den till så har jag använt den till mandelkakan i detta recept, och även till kakan i detta recept, och i detta. Du kan använda den till chocolate chip cookies, brownies i portionsform, eller egentligen allt som du vill servera portionsform.
Med det sagt så går det utmärkt att baka dessa cookies utan form, att bara rulla dem till bollar och grädda dem. Låt då gärna degen vila i kylen en timme före gräddning. Om du gräddar i form kan du hoppa över det.
Catriina
Hej!
Kan man baka dom här i en vanlig muffinsplåt eller kommer dom inte komma ut helskinnade från formen i så fall?