Saffranscheesecake på chokladbrownie med pistagenötter och granatäpple

28 november, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Chokladbrownie omsluten av en krämig no bake saffranscheesecake med honung och apelsin. Toppad med granatäpplekärnor och hackade pistagenötter. En juldessert som heter duga. 

Jag tvekade så om jag ens skulle posta det här receptet, jag tycker att den blev så ful! Men den smakade verkligen gott, och jag orkade inte ta nya bilder och göra om den så här får den och så får ni älska den precis som den är!

Jag insåg en bit in att jag hade tagit en 20 cm form istället för 18 cm som jag hade tänkt, och då blev det för mycket cheesecake utanför brownien och eftersom det är en väldigt krämig cheesecake så blev den lite svårhanterad. Så om jag skulle gjort om den så hade jag absolut tagit en 18-cm form till cheesecaken och då fått en lite högre och mer behändig kaka. Alternativt gjort en lite större brownie och bara toppat med cheesecaken och alltså inte helt slutit in brownien. Så tar med er mina lärdomar och gör som ni vill.

Du kan absolut stöpa den här tårtan i silikonform upp och ner också. Men då får man lägga på granatäpple och pistagenötter efteråt och de kanske inte fäster lika bra på ytan som när man lägger på dem innan cheesecaken har stelnat.

Jag bakade brownien och stöpte cheesecaken i tårtringar (här finns en justerbar variant), du kan såklart använda springformar i samma storlek. Och sen tårtplast på kanten så att den blir lätt att lossa.

Cheesecaken har jag förutom saffran smaksatt med apelsin och honung och det blev så gott!

Om du vill frysa tårtan i något steg så rekommenderar jag dig att göra det innan du lägger på granatäpple, för de blir inte så bra när de har varit frusna tycker jag.

Vill du baka något annat med saffran, kolla in här >>

Saffranscheesecake på chokladbrownie med pistagenötter och granatäpple

4.5/5(2)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Chokladbrownie

80 gram smör

80 gram mörk choklad

100 gram socker (drygt 1 dl)

2 ägg (rumstempererade)

20 g vetemjöl (2 msk)

1 nypa flingsalt

Saffranscheesecake

2 gelatinblad

1 apelsin, zest och saft (0,5 dl saft)

200 g rumstempererad cream cheese (helst philadelphia)

60 g honung (0,5 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

1 g saffran

2 dl vispgrädde

Topping

1 dl grovt hackade pistagenötter

1 dl granatäpplekärnor

Instruktioner:

Chokladbrownie

1.Sätt ugnen på 60 grader varmluft (175 grader över- undervärme och smörj en form med löstagbar botten, ca 16 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att lossa.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Hacka chokladen och smält den med smöret.

4. Tag kastrullen från värmen och rör ner sockret.

5. Rör ner ett ägg i taget.

6. Blanda till sist i vetemjölet och saltet och rör om till en jämn smet.

7. Häll smeten i formen och grädda i ca 18-20 minuter i ugnen. Kakan ska ha rest sig och vara torr på ytan men lite gungig.

8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.

Saffranscheesecake

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.

2. Lägg cream cheese, honung och saffran i en bunke, riv ner apelsinskalet. Rör samman tills det är helt blandat.

3. Pressa ut saften ur apelsinen och värm till kokpunkten, smält sedan gelatinet där i.

4. Vispa grädden lätt.

5. Rör ner apelsinsaften med gelatinet i cream cheesen och vänd sedan ner grädden. Helst ska cheesecaken vara fluffig med trögflytande. Så var försiktig när du vispar grädden så den inte blir för hård för då blir cheesecaken för fast och blir svår att få fint i formen.

6. Gör i ordning en form som är 18 cm. Antingen en springform eller en tårtring med tårtplast som du sätter på ett bakplåtspapper på en skärbräda.

7. Lägg brownien mitt i formen och häll över cheesecaken. Se till att den kommer ner runt om helt så att det inte blir luftfickor. Jämna ut ytan så att den blir slät.

8. Strö ut granatäpplekärnor och pistagenötter och tryck ner dem lite lätt i cheesecaken så att de fäster.

9. Låt kakan sätta sig i kylen i minst 4-5 timmar innan servering.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg