Saffransbullar med vaniljkräm

3 november, 2019

Saftig lussebulle fylld av hemgjord silkeslen vaniljkräm och sedan penslad med smör och rullad i lingonsocker. De här bullarna är så vansinnigt goda! Om jag bara fick välja en saffransbulle så skulle jag nog faktiskt till och med välja den här framför lussekatten.

My god, detta är så gott! Jag har gjort dem med bara vanligt socker förut och det är supergott, men nu tog jag också lite lingonpulver i sockret och det blev sjukt gott och så fint! Lingonpulver finns i välsorterade matbutiker bakhyllan.

Receptet jag använder är samma som till lussekatter, och jag lovar er att det är det bästa. Jag vägde mina bullar och jag använde 50 g deg till varje, det blir ca 12 bullar.

Du kan såklart använda vilken saffransdeg du vill till dessa, med tangzhong eller en enkel utan fördeg.

Lingonpulver finns i bakhyllan i de flesta matbutiker, oftast från Kung Markatta.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Saffransbullar med vaniljkräm

4.1/5(60)
Röster
Portioner: Ca 12 bullar

Ingredienser:

Saffransdeg

Saffransblandning:
0,5 gram saffran

10 gram kokande vatten (1 msk)

10 gram strösocker (1 msk)

Fördeg:
250 gram mjölk (2,5 dl)

275 gram mjöl (4,5 dl)

25 gram jäst

Saffransdeg:
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)

100 gram socker (dryg 1 dl)

5 gram salt (1 tsk)

100 gram rumsvarmt smör

Dekor

50 g smält smör

90 g strösocker (1 dl)

1 msk frystorkat lingonpulver (finns från ex Kung Markatta och Khoisan Tea)

Instruktioner:

Saffransdeg

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandning. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.

4. Tillsätt det rumsvarma smöretoch knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 5-10 minuter.

5. Låt degen vila i ca 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara ”slappna av” så att du enkelt kan hantera den utan att den drar ihop sig.

Baka ut bullarna

1. Dela upp degen 12 delar.

2. Tryck eller kavla ut dem till rundlar.

3. Lägg ca 1 msk vaniljkräm i mitten av varje rundel. (Här kan man också spritsa ut 1 msk på ett bakplåtspapper och frysa, och sen lägga en frusen klick i bullen, det blir mycket enklare. Men tänk på att det tar längre tid för bullen att jäsa, eftersom den blir kall innifrån.)

4. Vik ihop och tryck ihop degen till bollar med vaniljkrämen i. Se till att du stänger ordentligt, annars kommer krämen att flyta ut när du gräddar dem.

5. Lätt på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Låt det gärna ta 2-3 timmar.

6. Baka på 220 grader varmluft (240 grader vanlig ugn) i ca 8-10 minuter.

7. Låt bullarna svalna.

8. När de är dags att servera, pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker blandat med lingonpulver.

Om du inte ska äta bullarna direkt, förvara dem i en plastpåse utan smör och socker och ta sen fram och pensla och rulla de du ska servera.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Skulle det funka att kalljäsa dessa? Och hur skulle man göra det i så fall mån trott? 🤔😊

    • A
      Emma Brink Rask

      På samma sätt, men förvarar degen i kylen över natten. Baka ut och låt dem jäsa 2-3 timmar innan gräddning nästa dag. Eller baka ut dem och låt dem stå på plåten i kylen över natten. Låt dem sen jäsa ett par timmar i rumstemperatur innan grädddning.

  • Går dom att frysa? 🙂 om man inte vill ha socker på, kan man ha på vispat ägg som du gör med vanliga lussekatter? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint att frysa. Och ja, du kan pensla dem med ägg.

  • Christine

    Så goda och lätta att göra! Stöpte vaniljkrämen i en silikonform som gjorde det otroligt lätt att fylla bullen. Rekommenderar verkligen att baka dessa!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg