Saffran- och björnbärstårta med marsipan

17 december, 2021

Inspirerad av en julig prinsesstårta med mjuka saffransbottnar varvade med vaniljkräm och björnbärssylt. På toppen saffransmousse och italiensk maräng och runt om hela härligheten ett band av marsipan.

Jag gillar ju att göra varianter av prinsesstårtan även om jag vet att det är kontroversiellt. Men den här vintriga tårtan innehåller flera likheter med en prinsesstårta även den slutliga finishen kanske inte är helt lik.

Kolla gärna in min andra vintriga tårta med marsipanband, nämligen med apelsin och nougat. 

Jag har gjort mjuka saftiga bottnar med saffran. Emellan dem har jag varvat egenkokt björnbärssylt och vaniljkräm som jag blandat upp med lite vispad grädde. Sen strök jag lite vispad grädde runt om tårtan. Ovanpå la jag några kupoler av saffransmousse för att hinta om att det är saffran i tårtan, och sedan spritsade jag italiensk maräng som jag brände av. Här kan du välja att spritsa grädde istället om du vill skippa ett moment.

Här har jag gjort en prinsesstårta med chokladbottnar, karamelliserad vaniljkräm och rutig marsipan. 

Runt om tårtan satte jag ett marsipanband, jag tycker att det är så vackert! Jag använde mig av en ny kavel som jag köpt från By Ditte Julie i Danmark, som ger så väldigt fin vågad kant på marsipanen. Men du kan såklart bara skära med en pizzaslizer eller kniv.

Saffran- och björnbärstårta med marsipan

3.9/5(17)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Saffransbottnar

140 g socker (1,5 dl)

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

30 gram smör

0,5 g saffran (1 kuvert)

1 dl mjölk

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

Björnbärssylt

200 g björnbär

90 g syltsocker (1 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Vaniljkräm

Saffransmousse

1/2 gelatinblad

50 vit choklad

0,5 g saffran (1 kuvert)

75 g vispgrädde (3/4 dl)

Italiensk maräng

35 g äggvita (1 st)

25 g vatten (1/4 dl)

70 g strösocker (3/4 dl)

Övrigt

200 g marsipan

2 dl vispgrädde

Frystorkade björnbär

Oxalis

Instruktioner:

Saffransbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 18 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret med saffran och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör, saffran och mjölk i smeten och fördela den i formarna.

6. Baka i 20-25 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt.

Björnbärssylt

1. Lägg björnbär, syltsocker och vanilj i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 5 minuter och häll sedan över på en burk och låt sylten bli helt kall och stelnad innan du använder den.

Saffransmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.

2. Smält chokladen försiktigt.

3. Koka upp 0,25 dl av grädden tillsammans med saffran. Smält gelatinet där i och slå det sedan över chokladen. Rör om till en slät ganache. Låt den svalna till fingervarm.

4.Vispa resten av grädden luftig och vänd samman med ganachen till en mousse. Fördela den i formarna och ställ i frysen tills de är djupfrysta.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll socker i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar långsamt. Vispa sedan på högsta hastighet tills du har en glansig maräng. Den kan vara lite ljummen när den är klart. Häll marängen på en spritspåse med en tät stjärntyll.

Montera tårtan

1. Dela botten i tre lika tjocka delar och lägg den ena delen på fatet som du vill servera tårtan på.

2. Vispa grädden ganska fast. Vänd samman hälften av den med vaniljkrämen. Häll krämen på en spritspåse med en rund tyll.

3. Spritsa en mur runt tårtbotten. Fyll med hälften av björnbärssylten. Spritsa sedan ett lager till med krämen över. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren.

4. Lägg på sista botten och stryk resten av grädden runt om och på tårtan. Så här långt kan du förbereda dagen före servering.

5. Ta fram de frusna moussekupolerna och lägg dem på tårtan. Spritsa marängen och bränn av med brännare.

6. Kavla ut marsipanen. Om din tårta är gjord i samma storlek som min ska marsipanbandet vara 56 cm brett och 7-8 cm brett. Kavla ca 4 mm tjockt och skär ut i rätt storlek. Rulla ihop försiktigt och rulla sedan ut den medan du fäster den runt tårtans kant.

7. Pynta med frystorkade, frysta eller färska björnbär och oxalis.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg