Saffran- och apelsinsemlor

10 december, 2020

Juligaste semlan! Saftig saffransbulle, hemmagjord mandelmassa med apelsin och fluffig apelsingrädde.

Oj, så goda de här var! Jag har sett flera varianter på saffranssemlor, men aldrig varit riktigt sugen på att testa. Men sen hade jag bakat ett gäng släta saffransbullar så då fick det bli! Jag fick tips om både lingongrädde och apelsin, och föll för apelsin.

Som alltid med semlor så ska de ätas nygjorda, kom ihåg det! Inga semlor är goda efter timmar i kylskåp. Ät dem färska och njut!

Saffran- och apelsinsemlor

4.8/5(3)
Röster
Portioner: 8 semlor

Ingredienser:

Saffransbullar

Använd mitt vanliga recept på saffransdeg eller med Tangzhongmetoden.

Rivet skal från en apelsin

1 dl vispad grädde

Apelsingrädde

4 dl vispgrädde

Rivet skal från 1 apelsin

2 msk saft från apelsin

1 msk cointreu (om du har hemma och gillar)

Instruktioner:

Saffransbullar

Följ något av recepten. Gör runda bullar av på ca 60 g deg (det kommer att bli ca 16 bullar). Grädda enligt temperatur och tid som står för lussekatterna i recepten.

Mandelmassa

Gör mandelmassan. Blanda samman med rivet skal från apelsinen och en dl vispad grädde.

Apelsingrädde

Riv ner skalet i den ovispade grädden. Vispa den lätt och luftig. Vänd ner apelsinsaft och apelsinlikör. Häll över på en spritspåse men en stjärntyll, ju större tyll desto vackrare spritsning.

Lägg ihop semlorna

Klipp eller skär av toppen på bullen. Om du skär behöver du också göra en grop. Fyll gropen med mandelmassan, det gör du enklast med en spritspåse. Spritsa grädden över och sätt på locket. Pudra med florsocker!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg