Sablé med passionsfruktskräm och maräng

20 juli, 2019

En smörig och söt mördeg, toppad med syrlig passionsfruktskräm och en frasig maräng.

Det här är ett par munsbitar som är magiskt goda. Botten är gjord av Sablé Breton som är en variant av mördeg, fast smörigare, sötare och saltare  och mycket godare om du frågar mig. Den görs med äggulor och den blir en riktigt smarrig porös och lite smulig kaka.

Jag tryckte ner degen i silikonformar som hade den här formen. Har du inte avlånga kan du göra dem runda, du kan också baka dem i helt vanliga muffinsformar.

På den spritsade jag passionsfruktscremeux, som är som en curd, fast med gelatin vilket gör den stabilare och mer spritsbar. På toppen satte jag en maräng som jag gjort med mitt vanliga marängrecept. Jag har spritsat dem med en Wilton 104.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Sablé med passionsfruktskräm och maräng

3.7/5(18)
Röster
Portioner: ca 12

Ingredienser:

Sablé Breton

40 g äggulor (2 st)

80 g strösocker (1 dl)

120 g mjöl (2 dl)

1,5 tsk bakpulver

110 gram smör, rumstempererat

0,5 tsk salt

Passionsfruktskräm

1 gelatinblad

2 äggulor

1 litet ägg

30 g strösocker (1/3 dl)

100 g passionsfruktsjuice (saften från passionsfrukter, utan kärnor)

35 g rumstempererat smör

Instruktioner:

Sablé Breton

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Vispa ihop äggulor och socker lite lätt.

3. Blanda i mjöl, bakpulver och salt och sedan smöret lite i taget tills du har en mjuk deg. Plasta in den och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

4. Tryck ut lika stora bitar av degen i formar och baka i ca 15 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Passionsfruktskräm

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Vispa äggulorna och ägget med hälften av sockret.

3. Koka upp passionsfruktsjuicen med resten av sockret i en kastrull. Häll den varma vätskan över äggen medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknat. Det ska vara 83 grader, rör hela tiden.

4. Sila sen ner allt i en skål och klicka ner smöret och rör om tills det smält.

5. Kyl ner krämen direkt och låt bli helt kall, det tar 3-4 timmar.

Montera

Spritsa tre klickar kräm på varje kaka och sätt en maräng på toppen. Servera direkt. De klarar sig dock ett par timmar i kylen om det skulle behövas. Men vänta med att sätta på marängen tills precis innan servering.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg