Rulltårta med choklad och körsbär

17 augusti, 2022

En vackert effektftrull randig rulltårta som är inspirerad av Black Forest-tårta, alltså med choklad och körsbär och en smarrig marscarponefyllning.

Att göra randiga rulltårtor på olika sätt är ett av mina favoritsätt att göra sånt som imponerar och ser svårt ut även om det inte är det. Du delar bara upp smeten och häller på olika spritsformar och så spritsar du ut smeten i långa rader på bakplåtspapper på plåten. Här kan du se en annan variant som jag har gjort. 

Det som är viktigt att tänka på om man ska röra ner kakao eller färg i smeten är att ändå försöka röra så lite som det bara går och liksom försiktigt vända ner så att man behåller lika mycket luft i den smeten som i den ofärgade, annars kommer de att få olika gräddning i ugnen.

Passa på att göra denna medan det finns färska körsbär eller bigarråer i affärerna. Annars är den god med bara choklad också, eller någon annan frukt, som ex persikor på burk.

Rulltårta med choklad och körsbär

4.3/5(8)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

3 ägg

135 g  strösocker (1 ½ dl)

1 tsk vaniljsocker

60 g  vetemjöl (1 dl)

40 g vetemjöl (3/4 dl)  + 20 g kakao (½ dl)

25 g  + 25 g rumstempererad mjölk (1/2  dl + 1/2 dl)

Fyllning

1,25 dl vispgrädde

75 g kylskåpskall marscarponeost

30 g florsocker (½ dl)

1 tsk vaniljsocker

200 g fint hackade färska körsbär

50 g fint hackad mörk choklad

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (250 grader vanlig ugn). Förbered en bakplåt med ett bakplåtspapper och två spritspåsar.

2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i 3–4 minuter tills det är riktigt fluffigt. Dela smeten i två lika stora delar i varsin bunke. Sikta ner och vänd runt den första delen mjöl med mjölken i en, och mjöl + kakao och mjölk i den andra. Häll den vita smeten i en spritspåse och den mörka i den andra, klipp av spetsen på påsarna, ca 1 cm och spritsa ränder på bakplåtspappret, varannan vit och varannan mörk. Grädda i 5 minuter. Lägg den sedan med ytan nedåt på ett nytt bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det första bakplåtspappret, lägg en ren kökshandduk över och låt svalna helt.

3. Vänd på rulltårtsbotten så att du har det som var översidan i ugnen överst, det är på den sidan du ska bre ut fyllningen.

4. Lägg grädde, marscarpone, florsocker och vaniljsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fluffigt. Vänd försiktigt ner hackade körsbär och hackad mörk choklad.

5. Bred ut fyllningen på kakan och rulla ihop den från långsidan. Skär bitar, ca 2 cm breda. Servera dem gärna på höjden på ett fat och dekorera med färska körsbär.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg