Rulltårta med Baileyskräm och skumbollstopp

16 mars, 2020

I sann St Patricks Day-anda har jag skapat en grön bakelse med irländska smaker. En grönrandig rulltårta med mjölkchoklad- och Baileyskräm och skumbollstopp.

Egentligen hade jag tänkt baka något med Guinness men sen insåg jag att Baileys var lite mer lättanvänt. Och man kan såklart skippa både att göra rulltårtan randig och att ha likör i fyllningen, det blir en smarrig bakelse ändå.

Jag har dekorerat med oxalis.

Rulltårta med Baileyskräm och skumbollstopp

4.8/5(3)
Röster
Portioner: 8 rejäla bakelser

Ingredienser:

Rulltårta

165 g ägg (3)

135 g socker (1 ½ dl)

5 g vaniljsocker (1 tsk)

120 g vetemjöl (2 dl)

50 g mjölk (0,5 dl)

Baileyskräm

225 g grädde (2,25 dl)

25 g glykos

125 g mjölkchoklad (ca 33% kakaohalt)

1 nypa salt

2 msk baileys

Skumtoppsfrosting

120 g socker (1 1/3 dl)

35 g vatten (drygt 2 msk)

55 g glykossirap (knappt 3 msk)

70 g äggvitor (2)

10 g socker (2 tsk)

Instruktioner:

Rulltårta

1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (250 grader vanlig ugn). Förbered en bakplåt med ett bakplåtspapper och två spritspåsar.

2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i 3–4 minuter tills det är riktigt fluffigt. Vänd ner mjöl och mjölk och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Häll en tredjedel av smeten i en mindre skål och färga försiktigt grön med karamell- eller pastafärg.

3. Häll den vita smeten i en spritspåse och den gröna i den andra, klipp av spetsen på påsarna, ca 1 cm och spritsa diagonala ränder på bakplåtspappret, två rader vit och en rad grön.

4. Baka i 5 minuter. Lägg den sedan med ytan nedåt på ett nytt bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det första bakplåtspappret, lägg en ren kökshandduk över och låt svalna helt.

Baileyskräm

1. Häll grädde och glykos i en kastrull och koka upp.

2. Hacka chokladen och lägg med saltet i en bunke. Häll den varma grädden över och mixa tills den är helt slät.

3. Sätt plastfilm tätt intill och låt bli helt kall i kylen, det tar 5-6 timmar.

4. Tillsätt Baileys och vispa upp med elvisp till en krämig smet. Bred ut på rulltårtan och rulla ihop. Låt den vila i kylen i en timme innan du skär i den.

Skumbollstopping

1. Häll socker, vatten och glykossirap i en kastrull och koka upp till 118 grader. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter.

4. Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll, gärna med så stor öppning som du har. Fyll gräddbollssmeten i påsen och spritsa ut på varje rulltårtbit. Dekorera med grön oxalis.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg