Rosmarinkakor

16 juni, 2017

rosmarinsnickerdoodles-4

Amerikanska snickerdoodles med smak av rosmarin.

Jag fick en rejäl planta med rosmarin av min svärmor tidigare under våren och har gått och klurat på de här kakorna sen dess. För ett par år sedan åt jag något liknande i Berlin, i en underbar kombo med getostglass. Jag gjorde min egen version av dem, och de blev magiskt goda.

Att addera rosmarin i de här kakorna blev faktiskt mycket bättre än jag ens vågat hoppas på. Smaken tar inte över alls, utan bara ligger där under och lurar, men de ger ändå kakorna det där lilla extra.

rosmarinsnickerdoodles-5

Som bas utgick jag ifrån Roy Fares recept på snickerdoodles då jag ville ha en kaka som blev platt och både seg och spröd på en och samma gång. Succé!

rosmarinsnickerdoodles-1

rosmarinsnickerdoodles

Rosmarinkakor

5/5(2)
Röster
Portioner: Ca 20 kakor

Ingredienser:

170 gram vetemjöl (knappt 3 dl)

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bikarbonat

100 gram rumsvarmt smör

160 gram strösocker (1,75 dl)

1 ägg

1 tsk vitvinsvinäger

1 matsked finhackad färsk rosmarin

0,5 dl socker + 2 tsk finhackad rosmarin att rulla kakorna i

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat i en bunke.

3. Vispa smör och socker fluffigt.

4. Vispa ner ägget.

5. Tillsätt de torra ingredienserna och vinägern.

6. Tillsätt den finhackade rosmarinen (jag körde den ett par varv i mortel för att verkligen få ut smakerna först, det kan man göra som man vill)

7. Arbeta ihop till en jämn deg.

8. Kör 0,5 dl socker och 2 tsk finhackad rosmarin i en mixer till ett fint örtsocker.

9. Rulla degen till kulor, rulla dem i örtsockret och lägg dem på en plåt. Platta till dem lite och strö lite mer örtsocker på toppen.

10. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått lite färg, ca 7-8 minuter. Inte för länge, då blir de inte så sega som man vill.

11. Låt kakorna svalna, förvara torrt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg