Rosamelerad jordgubbstårta

15 juni, 2017

millas-tårta-2

Till ett 1-årskalas fick jag i uppdrag att baka en ”rosa och somrig tårta”. Min tanke var att göra en rosa ombretårta med jordgubbar i och på. Och fram till sista stund så var den här tårtan faktiskt dekorerad som ombre, alltså den var randig från mörk rosa till ljus. Men som vanligt när jag ska dekorera tårtor så blir jag aldrig nöjd, och har man väl börjat skrapa av smörkräm i olika färger så finns det ingen väg tillbaka. Således blev det här en rosamelerad tårta. Ganska fint ändå! Svårt för mig dock at beskriva hur jag gick tillväga.

millas-tårta-3

Jag testade att göra mina vanliga chokladbottnar som jag brukar göra till tårta, men att istället göra dem som vaniljbottnar. De blev ok, men lite väl tunga och saftiga, jag skulle gärna vilja haft dem lite luftigare. De som åt av dem tyckte att de var goda dock.

Mellan bottnarna fyllde jag med en fyllning bestående av jordgubbar, cream cheese och vispad grädde och runt om tårtan strök jag marängsmörkräm.

RECEPT

Vaniljbottnar
75 g smör
315 g socker
240 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 ägg
1,75 dl mjölk
1,75 dl kokande vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och ställ åt sidan.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
4. Addera ägg, mjölk, kokande vatten och smör och rör till en jämn smet. Den är ganska rinnande, det ska vara så.
5. Häll smeten i tre tårtformar, ca 15 cm i diameter.
6. Grädda i ca 20 minuter. Känn med en sticka! Låt sedan tårtbottnarna svalna helt.

Jordgubbsfyllning
400 gram jordgubbar
150 gram cream cheese
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde

1. Skär jordgubbarna i små bitar, ca 1 cm stora.
2. Vispa cream cheese, florsocker och vaniljpulver fluffigt.
3. Se till att grädden är riktigt kall, vispa den sedan hårt.
4. Rör samman allt till en krämig röra.

Marängsmörkräm
5 äggvitor (1,5 dl)
250 gram socker
450 g rumsvarmt smör
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl av den avsilade rabarbern
1-2 tsk av rabarbervätskan

1.Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt.
2. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader,eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.
3. Vispa sedan tills marängen har svalnat, det tar minst 10 minuter,
4. Tillsätt det rumsvarma smöret, någon matsked åt gången och vispa tills du har en slät och fin smörkräm.

millas-tårta-5

Montera tårtan

1. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat.
2. Spritsa en ring med smörkrämen längs kanten.
3. Fyll med jordgubbsfyllningen i ringen.
4. Lägg på nästa lager och gör likadant igen.
5. Bred ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan. Låt svalna i kylen i 15 minuter.
6. Dela upp resterande smörkräm i olika bunkar och färga i olika rosa nyanser.
7. Spritsa de olika färgerna runt tårtan och stryk slätt med en palett.

millas-tårta-4

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg