Romrussinglass

6 juni, 2020

Romrussin är kanske den vuxnaste glassmak som finns, men den här är så ljuvligt krämig och god att det bara är att kapitulera.

Ja, kanske är det det ulitmata beviset på att jag är vuxen nu. Att jag verkligen tyckte om den här glassen. Jag är dock förtjust i mörk rom, det ska sägas. Russin är inte min favorit, men jag tolererar dem.

En sak att tänka på när man gör glass med sprit, om man använder riktig sprit och inte essens, är att alkoholen försvårar glassen att frysa. Socker har samma egenskap och därför måste man minska ner lite på sockret i glassen och också se till att inte hälla i sprit efter behag för då kan det bli så att glassen inte stelnar.

I det här receptet har jag både lite gelatin och glykos. Man kan utesluta en av dem, eller till och med båda. Det kommer inte att påverka smaken. Men de gör verkligen UNDERVERK för konsistensen och krämigheten på glassen, så är det bara.

Och, den här glassen rekommenderar jag att köra i någon slags glassmaskin. Det går inte att få till den rätta krämigheten annars, och glassen blir bara hård och kompakt.

Romrussinglass

3.8/5(12)
Röster
Portioner: 0,5 liter glass

Ingredienser:

50 ml mörk rom (0,5 dl)

Russin efter behag, jag tog ca 1 dl och valde de ljusa sultanrussinen.

0,5 gelatinblad

200 g mjölk (2 dl)

200 g grädde (2 dl)

2 tsk vaniljpasta (eller vaniljstång)

20 g glykos (1 msk)

80 g äggula (4 st)

60 g strösocker (2/3 dl)

1 nypa salt

Instruktioner:

1. Lägg russinen i en skål och häll rommen över. Låt det stå medan du gör glassmeten.

2. Lägg gelatinet i kallt vatten.

3. Häll mjölk, grädde, vanilj och glykos i en kastrull och koka upp.

4. Vispa äggulor och strösocker vitt och luftigt, du kan göra det för hand med en ballongvisp.

5. Häll lite i taget av den varma vätskan i ägg och socker medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt upp till ca 83-85 grader, tills krämen tjocknar något. Smält sedan gelatinbladet där i.

6. Tillsätt rom, russin och salt och rör om. Sätt plastfolie tätt intill glassmeten och ställ in i kylen över natten.

7. Kör sedan glassen i din glassmaskin enligt instruktioner. I min, som är ett tillbehör till en av mina köksmaskiner körde jag den i ca 25 minuter. Häll sedan upp den på en burk och låt den stå i frysen i 3-4 timmar innan du serverar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej
  Jag funderar över varför glassmeten behöver stå i frysen över natten? Går det inte lika bra att köra den direkt i glassmaskinen? Jag har en väldigt bra maskin (Wilfa) som jag älskar och som brukar leverera 😃

  • A
   Emma Brink Rask

   Om du har en maskin med kompressor så måste den inte det. Men smeten ”mognar” också under några timmar i kylen, den blir krämigare och smakerna utvecklas.

   • Ok. Då låter jag glassmeten bli ordentligt kall i kylen några timmar och sen kör jag den i glassmaskinen (som har kompressor).

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg