Rödvin- och chokladkaka

29 juli, 2018

choklad-och-rödvinskaka-5

Vem älskar choklad? Vem älskar rött vin? Eh, JAG! Och säkert ni med! Det är båda på topp tio-listan av saker jag älskar mest i hela världen faktiskt. Och här har de gift sig med varandra och skapat ett kärleksbarn i form av en mjuk chokladkaka med rödvin toppad med en choklad- och rödvinsglasyr. Halleluja!

choklad-och-rödvinskaka-3

Alltså har ni sett nåt så dekadent och härligt?! Kakan var god att äta när det var nybakad, men jag lovar att den var 10 gånger godare dagen efter, då hade den satt till sig och var liksom lite fugdey i sin konsistens. Men vet ni? Man måste verkligen gilla rödvin, för den här kakan smakar verkligen rödvin! Det är hela 3,5 dl i kakan och 0,5 dl i glasyren. Gott och väl en halv flaska alltså.

choklad-och-rödvinskaka-4

RECEPT

Choklad- och rödvinskaka
230 gram rumsvarmt smör
200 gram strösocker
100 gram mörkt muscovadosocker
1 ägg
200 gram mjöl
50 gram kakao
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3,5 dl rött vin (jag tog merlot)
2 msk mjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra en form som rymmer minst 1,5 liter.
2. Vispa smöret, sockret och ägget på medel till hög hastighet i ca 3-4 minuter.
3. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
4. Vänd ner de torra ingredienserna och vinet i smör- och sockersmeten i omgångar. Börja och sluta med mjölet. Se till att inte blanda och röra mer än du måste.
5. Tillsätt slutligen mjölken till smeten.
6. Häll smeten i formen och baka i ca 30 minuter. Känn med en sticka. Tiden beror väldigt mycket på vilken form du har.
7. Låt kakan stå i formen i minst 10 minuter innan du stjälper upp den. Låt den svalna helt innan du häller på glasyren.

Choklad- och rödvinsglasyr
100 gram mörk choklad
30 gram smör
30 gram florsocker
1 krm salt
0,5 dl rött vin

1. Smält choklad, smör och salt över ett vattenbad tills det är helt smält.
2. Rör i florsockret.
3. Låt vinet komma till ett uppkok i en kastrull och häll sedan ner det i chokladen och rör tills du har en jämn smet.
4. Låt den svalna innan du häller den över den svalnade kakan. Det ska vara tjockflytande.

choklad-och-rödvinskaka-2

Förvara kakan i kylen, men låt den stå framme lite innan den serveras. Även om den var SUPERGOD att äta helt kall också.

Och nu vill jag inte uppmana till alkoholkonsumtion, men jag kan väl säga att jag inte kommer att DÖMA någon som väljer att avnjuta kakan tillsammans med vinet som blev över!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg