Risgrynsgröt i ugn

4 december, 2019

Den godaste och krämigaste risgryngsröten kokar du utan ansträngning i ugnen.

Det är ju så otroligt smidigt att bara röra ihop gröten på spisen och sen sätta in grytan i ugnen och slippa bry sig, röra om eller vara rädd för att den ska brännas. Och gott blir det också!

I min familj äter vi gärna gröten med saftsås. Supergott!

När gröten blivit kall blir den väldigt tjock, då kan man värma upp den igen och spä ut den med mera mjölk tills man får önskad konsistens.

Risgrynsgröt i ugn

4.1/5(122)
Röster
Portioner: 10 portioner

Ingredienser:

4 dl grötris

8 dl vatten

1 msk strösocker

1 tsk salt

2 kanelstänger

12 dl mjölk

2 dl vispgrädde

50 gram smör

Instruktioner:

1. Koka upp risgryn, vatten, socker, salt och kanel i en stor kastrull och låt sjuda i 10 minuter.

2. Sätt ugnen på 100 grader varmluft (eller 125 grader vanlig ugn).

3. Rör ner mjölk, grädde och smör i kastrullen och låt det långsamt koka upp. Rör om ibland.

4. Sätt kastrullen i ugnen med locket på och låt den stå i ca 1,5 timme. Rör om då och om den inte är färdig så kan den stå i 30 minuter till.

Gröten håller sig i kylskåp i upp till en vecka. Om den blir för tjock kan man bara spä ut den med mera mjölk och röra runt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Eva Petersson

    Bästa receptet på risgrynsgröt. Gjort denna många gånger. 👍

  • Absolut bästa gröten jag gjort, gjorde dubbel sats men här står jag nu på annandagen och gör en dubbel sats till för den gick åt i ett nafs! Gjorde den i gjutjärnsgryta, så smidigt!

  • Johanna

    Den vart jätte god och perfekt i konsistensen, smidigaste gröt jag gjort!!

  • Kan man koka med samma recept på spisen?

  • Bästa gröten! Så galet smidigt att göra den i ugnen!

  • Pernilla Ellis

    Min gröt blev brun, kan det bero på kanelstängerna?

    • A
      Emma Brink Rask

      Oj! Det har jag aldrig varit med om.Då måste det varit nåt knas med dina kanelstänger.

  • fanny s

    Jag följer alltid detta recept när jag för risgrynsgröt! BÄSTA!

  • Super super super god, min blev lite lös även efter 30 min extra men det berodde nog på att jag inte var så noga med mått på mjölk o grädden.

Lämna ett svar till Jennie (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg