Ris à la Malta med fruktsallad i kryddig lag

1 december, 2022

Klassisk Ris à la Malta med en fruktsallad i en kryddig lag med vanilj, nejlikor, kanel, kardemumma och stjärnanis är den perfekta avslutningen på julbordet.

Ris à la Malta är en given dessert i många hem på julen. Vi åt den ofta i stora gröttallrikar med saftsås eller tinade jordgubbar. Men till de riktigt festliga dagarna gjorde mamma en fruktsallad i en julkryddig lag istället. Du kan göra den med vilka frukter du vill, men jag tycker att den blir vansinnigt vacker och god med citrus och granatäpple. Och nu för tiden tycker jag nog att en lite mer måttlig portion av Ris à la Malta räcker gott efter ett mastigt julbord.

Här hittar du mina andra bakverk och desserter med ris a la Malta. 

Tips!

  • Om du använder färdigkokt gröt från butiker så kommer Ris à la Maltan att bli lite lösare än om du gör den på gröt som du kokat själv.
  • Du kan utesluta de rostade mandelbitarna men jag tycker att de tillför både crunch och en nötig god ton till desserten.
  • Hackade fina mandelbitar finns att köpa i bakhyllan i välsorterade matbutiker. Annars går det fint att hacka själv.
  • Både Ris à la Maltan och fruktsalladen kan förberedas dagen innan. Lagen är godast om den får tid på sig att stå och dra. Men lägg samman först vid servering. Fruktsalladen är godast om den har fått stå framme i rumstemperatur i nån timme och tempereras, då kommer smakerna fram bättre.

Receptet är ursprungligen från min bok, Desserter. Den hittar du här  >>

Ris à la Malta med fruktsallad i kryddig lag

4.8/5(3)
Röster
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

Fruktsallad med kryddig lag

150 g vatten (1 ½ dl)

135 g strösocker (1 ½ dl)

2 stjärnanis

5 kapslar kardemumma

5 hela nejlikor

1 kanelstång

2 apelsiner

½ granatäpple

100 g physalis

Ris à la Malta

100 g vispgrädde (1 dl)

50 g turkisk yoghurt

20 g florsocker (2 msk)

1 tsk vaniljpasta

300 g risgrynsgröt

20 g rostade mandelbitar (2 msk)

Instruktioner:

Fruktsallad med kryddig lag

1. Lägg alla ingredienser, utom frukten, i en liten kastrull. Koka upp, låt sjuda i ett par minuter och låt sedan lagen bli helt kall i kylskåp.

2.  Skär av skalet på apelsinen och skär ut klyftorna utan hinnorna, ta bort skalet på physalisen och dela dem på hälften och ta loss kärnorna från granatäpplet.

3. Lägg all frukt i en skål, häll över den kalla lagen och kryddorna och vänd om försiktigt.

Ris à la Malta

1. Vispa grädden. Rör samman med yoghurt, florsocker och vanilj.

2. Vänd samman med gröten och till slut vänder du ner mandeln.

3. Lägg upp i glas och fördela försiktigt fruktsalladen över.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kardemummakapslar finns inte att få tag på i min stad. Kan jag ersätta med några hela kardemummakärnor? /ida

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg