Klassisk Ris à la Malta med en fruktsallad i en kryddig lag med vanilj, nejlikor, kanel, kardemumma och stjärnanis är den perfekta avslutningen på julbordet.
Ris à la Malta är en given dessert i många hem på julen. Vi åt den ofta i stora gröttallrikar med saftsås eller tinade jordgubbar. Men till de riktigt festliga dagarna gjorde mamma en fruktsallad i en julkryddig lag istället. Du kan göra den med vilka frukter du vill, men jag tycker att den blir vansinnigt vacker och god med citrus och granatäpple. Och nu för tiden tycker jag nog att en lite mer måttlig portion av Ris à la Malta räcker gott efter ett mastigt julbord.
Här hittar du mina andra bakverk och desserter med ris a la Malta.
Tips!
- Om du använder färdigkokt gröt från butiker så kommer Ris à la Maltan att bli lite lösare än om du gör den på gröt som du kokat själv.
- Du kan utesluta de rostade mandelbitarna men jag tycker att de tillför både crunch och en nötig god ton till desserten.
- Hackade fina mandelbitar finns att köpa i bakhyllan i välsorterade matbutiker. Annars går det fint att hacka själv.
- Både Ris à la Maltan och fruktsalladen kan förberedas dagen innan. Lagen är godast om den får tid på sig att stå och dra. Men lägg samman först vid servering. Fruktsalladen är godast om den har fått stå framme i rumstemperatur i nån timme och tempereras, då kommer smakerna fram bättre.
Receptet är ursprungligen från min bok, Desserter. Den hittar du här >>
Ida
Kardemummakapslar finns inte att få tag på i min stad. Kan jag ersätta med några hela kardemummakärnor? /ida