Ris a la Malta-dessert på tallrik

7 december, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En klassisk juldessert med ny tvist. Ris a la Malta, hallonsylt och smul från mandelmusslor, vackert serverat på en tallrik.

Jag ville testa mina nya formar från silikomart och kom då på att göra en lite elegantare version av ris a la Malta, som i min familj är en klassiker på julen. Jag har tidigare gjort två slags tårtor med ris a la Malta, en moussetårta och en cheesecake.

Tillbaka till formarna, de heter Kit the Ring, och ni hittar dem här. Jag gjorde en inre ring av hallonsylt och sedan ris a la malta med mandel runt om. Sen sprayade jag dem med vit sammetsspray. Jag serverade dem med lite smulor från mandelmusslor för att få in lite chrunch. Formarna rymmer totalt 0,8 dl styck.

Du kan självklart göra den här desserten i andra formar.

Ris a la Malta-dessert på tallrik

5/5(2)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Ris a la malta-mousse

2,5 gelatinblad

2 dl vispgrädde

200 gram risgrynsgröt (om du har hemmagjord gröt som är betydligt tjockare än den du köper färdig i butiken kan du ta bort ett gelatinblad)

30 g florsocker (0,5 dl)

1 tsk vaniljsocker

0,25 dl rostad hackad mandel

Hallonsylt

0,5 gelatinblad

1 dl god hallonsylt

Övrigt

Smul från mandelmusslor (om du bara bakar smulet så kan du utesluta ägget. Strö ut på en plåt och grädda i 12-14 minuter)

Hackad mandel

Oxalis

Strössel av olika slag

Instruktioner:

Ris a la malta-mousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm 0,5 dl av grädden till kokpunkten och smält gelatinet där i. Rör sedan ner det i gröten.

3. Vispa resten av grädden löst men fluffig.

4. Blanda gröten med florsocker, vaniljsocker och mandeln och vänd sedan ner den vispade grädden. Spritsa i formarna, inte helt vägen upp. Tryck ner de mindre frusna cirklarna med hallonsylt och täck med ris a la malta. Ställ in i frysen i minst 5-6 timmar.

Hallonsylt

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Värm hallonsylten till minst 85 grader och smält sedan gelatinet där i. Spritsa ner den i de små runda formarna och frys dem i minst 6-7 timmar. Tryck sedan ner dem i ris a la maltan i de större formarna.

Servera

1. Tag loss bakelserna från formarna och lägg dem på ett bakplåtspapper. Se till att du inte står nära något som kan få spray på sig (jag går alltid ut och sprayar). Spraya dem med velvet spray, lägg upp dem på tallrik och dekorera med mandelsmul och strössel.

2. Låt dem stå framme och tina på tallriken i minst 30 minuter innan du serverar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg