Den mest klassiska juldesserten som en fin tårta. En botten gjord på mandelmusslor, ris a la Malta-cheesecake och en geléspegel av körsbärssås.
Som med många av mina bästa idéer så var jag inspirerad av danskarna. Älskar deras tänk kring bakning, de är så kreativa och duktiga. Att göra cheesecake av ris a la Malta är tydligen inte så ovanligt där. Men här i Sverige har jag inte sett det någonstans. Det är så gott, smakar precis som desserten.
Jag valde att göra en botten av mandelmusslor, kanske har du redan hemma, eller köpt färdiga. Men jag bakade en halv sats av mitt recept, fast plattade bara ut degen på en plåt och bakade av. Sedan när det svalnat mixade jag dem och blandade med smör och vit choklad för att göra botten. Jag valde också att göra botten något större än själva cheesecaken, för jag tyckte att det var en cool effekt. Det kan man göra precis som man vill, det går lika bra att bara lägga kaksmulet i botten av formen som när man gör en vanlig cheesecake.
Min geléspegel är av körsbärssås, om man inte gillar körsbär kan man ta saftsås, eller något annat man gillar och tycker passar till ris a la Malta.
Det går också bra att göra det här receptet som mindre bakelser.