Ris a la Malta-cheesecake

8 december, 2018

Den mest klassiska juldesserten som en fin tårta. En botten gjord på mandelmusslor, ris a la Malta-cheesecake och en geléspegel av körsbärssås.

Som med många av mina bästa idéer så var jag inspirerad av danskarna. Älskar deras tänk kring bakning, de är så kreativa och duktiga. Att göra cheesecake av ris a la Malta är tydligen inte så ovanligt där. Men här i Sverige har jag inte sett det någonstans. Det är så gott, smakar precis som desserten.

Jag valde att göra en botten av mandelmusslor, kanske har du redan hemma, eller köpt färdiga. Men jag bakade en halv sats av mitt recept, fast plattade bara ut degen på en plåt och bakade av. Sedan när det svalnat mixade jag dem och blandade med smör och vit choklad för att göra botten. Jag valde också att göra botten något större än själva cheesecaken, för jag tyckte att det var en cool effekt. Det kan man göra precis som man vill, det går lika bra att bara lägga kaksmulet i botten av formen som när man gör en vanlig cheesecake.

Min geléspegel är av körsbärssås, om man inte gillar körsbär kan man ta saftsås, eller något annat man gillar och tycker passar till ris a la Malta.

Det går också bra att göra det här receptet som mindre bakelser.

Ris a la Malta-cheesecake

3.7/5(19)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Mandelmusselbotten

200 gram mixade mandelmusslor

40 gram smör

40 gram vit choklad

Ris a la Malta-cheesecake

4 gelatinblad

300 gram färdig risgrynsgröt (gör egen eller köp på ”korv”

100 gram cream cheese

100 gram florsocker (1,5 dl)

3 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 5 tsk vaniljsocker)

1 dl mandelspån

3 dl vispgrädde

Körsbärsspegel

400 gram körsbärssås (jag köpte en sån där tetrapak som finns vid glasstillbehörshyllan och silade av körsbären)

3 gelatinblad

Instruktioner:

Mandelmusselbotten

1. Mixa mandelmusslorna till ett fint mjöl.

2. Smält smör och vit choklad och blanda samman med kaksmulorna.

3. Tryck ut i botten på en form, antingen den som du vill göra cheesecaken i eller i en som är 2-3 cm större i diameter. Antingen bara på botten, eller upp på kanterna. Se till att du har plast i botten och runt och så att du kan lossa den sen.

4. Ställ in i kylen och kör cheesecaken så länge.

1. Lägg gelatinbladen i riktigt med kallt vatten i minst 15 minuter.

2. Blanda samman risgrynsgröt, cream cheese, florsocker och vanilj.

3. Smält gelatinbladen i 0,5 dl av vispgrädden i en kastrull. Blanda försiktigt ner det i grötmassan.

4. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med grötmassan.

5. Vänd till sist ner mandelspånen.

6. Häll massan över din mandebotten (om du vill göra dem i samma form), annars i en ny, lite mindre form än din botten. Plasta formen ordentligt, jag använde en silikonform vilket alltid är smidigt i såna här sammanhang.

7. Ställ i cheesecaken i kylen i 4-5 timmar, eller i frysen om du gör den i en silikonform.

Körsbärsspegel

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 15 minuter.

2. Smält dem sedan med 0,5 dl av körsbärssåsen och blanda samman allt med resten av körsbärssåsen.

3. Häll såsen över cheesecaken och låt gelén stelna i kyl eller frys.
Ta loss kakan ur formarna, dekorera med mandel och vit choklad och servera den kyld.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg