Rieslingkaka med päron och kardemumma

13 mars, 2019

Kan man baka med vin?! Jojomen, det går så bra så. Jag har till exempel förut bakat en dekadent choklad- och rödvinskaka. Den här gången ville jag baka med vitt vin. Det tillför en fin syra och saftighet till kakan. Om man undrar vad man ska smaksätta med eller vilken typ av smaker som passar så kan man kolla på etiketten som står på hyllan på systemet. Det här vinet som jag använde, ett riesling, stod det hade toner av päron, honung, citrus och blommor. Så då lät jag det inspirera mig.

Så då blev den en mjuk, väldigt saftig kaka med vin, päron, citron, honung och kardemumma. Alkoholen försvinner såklart när man bakar kakan men den behåller ändå en syra som är väldigt god, men lite svår att placera om man inte vet att det är vin.

Att göra glasyren med vin blev så gott! Det handlar om ett par teskedar så inget som inte alla kan äta, men det gjorde verkligen det lilla extra.

Jag hade kakan i kylen i 3-4 dagar innan det blev av att jag bjöd på den, och då var den fortfarande supersaftig och god.

 

RECEPT
Till en form som är ca 1,5-2 liter

Kaka
215 gram mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 tsk nymortmlad kardemumma
115 gram smör (rumstempererat)
150 gram strösocker
50 gram honung
zest från 1 citron
1 tsk vaniljpasta
120 gram äggvita (ca 3 stora äggvitor)
2 dl riesling (eller något annat ganska sött vitt vin)
1 finrivet moget skalat päron (ca 130 gram)

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)
2. Smörj en sockerkaksform (ca 1,5 liter)
3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kardemumma i en bunke och ställ åt sidan.
4. Vispa smör, socker, honung och citronzest fluffigt, i 3-5 minuter.
5. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt vanilj och äggvitor och rör tills allt gått ihop.
6. Tillsätt de torra ingredienserna och rieslingen i omgångar, börja och avsluta med de torra ingredienserna.
7. Vänd försiktigt ner det finrivna päronet.
8. Häll smeten i formen och baka i 25-30 minuter om du bakar i en form från Nordic Ware, förmodligen lite längre om du använder en annan slags form. Känn med en trästicka!

Glasyr
2 dl florsocker
2-3 tsk reisling

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och inblick bakom kulisserna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg