Rieslingcheesecake med björnbär

13 mars, 2020

En krämig och god cheesecake med vitt vin och björnbär.

Ja men visst kan det låta lite konstigt, men det här är faktiskt riktigt gott. Det vita vinet i cheesecaken tillför en syra som verkligen gör cheesecaken en tjänst.

Hos Söders gourmet hittar du en silikonform på 16 cm. 

Rieslingcheesecake med björnbär

3.8/5(11)
Röster
Portioner: 6-8 personer

Ingredienser:

Kexbotten

100 g digestive

50 g smör

Rieslingsmarinerade björnbär

50 g frusna björnbär

1 dl riesling

Cheesecake

1,5 gelatinblad

60 g Riesling (som björnbären legat i)

125 g cream cheese

45 g socker (0,5 dl)

1 tsk vaniljpasta

1,5 dl grädde

Björnbärsgelé

150 g björnbär

45 g socker (0,5 dl)

50 g riesling

1 tsk vaniljpasta

1 gelatinblad

Instruktioner:

Kexbotten

1. Smält smöret, mixa kexen och blanda samman. Tryck sedan ut i en form med löstagbar botten, eller silikonform, ca 16-18 cm i diameter.

Rieslingmarinerade björnbär

1. Lägg björnbären i vinet och låt stå i 2-3 timmar.

Cheesecake

1. Lägg gelatinbladen i riktigt med vatten i minst 10 minuter.

2. Vispa cream cheese, socker och vanilj i ca 5 minuter.

3. Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.

4. Värm hälften av vinet till nästan kokpunkten och smält gelatinet där i. Blanda med resten av vinet och vispa ner i cream cheesen.

5. Vänd ner den vispade grädden och vänd till sist ner de marinerade björnbären. Fördela smeten i formen över kexbotten. Ställ in i kylen i 4-5 timmar, eller frysen om du  bakar i en silikonform. Efter ca 1-2 timmar kan du hälla på gelén.

Björnbärsgelé

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Lägg björnbär, socker, riesling och vanilj i en kastrull och koka upp. Mixa med en stavmixer och sjud i några minuter. Sila sedan ner i en bunke och smält gelatinet där i. Låt gelén svalna något och häll sedan över kakan. Låt stå i kyl i minst 2-3 timmar.

3. Servera kakan kall.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Förra året gjorde jag Aperol spritz cheesecaken till svärmors födelsedag, son då var en riktig succe och hon har bakat den själv flera gånger sen dess!

    I år blev det istället denna, som också blev väldigt uppskattad av samtliga vuxna i sällskapet! Då vi skulle frakta cheesecaken en bit i bil så valde jag att inte dekorera med grädde, utan valde istället att använda brinkens recept på vispad vanilj pannacotta. Pannacottan höll sig bra och smakade väldigt bra till! Var lite sugen på att testa att göra björnbärs pannacotta, men det får bli nästa gång!

  • Hej!

    Jag undrar ifall det är någon alkohol kvar i tårtan? Kram Jonna!

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, absolut. Den bakas ju inte så ingen alkohol försvinner utan den är kvar och ger smak till tårtan.

  • Mathilda

    Hej!
    Om man lägger denna i frysen, hur länge måste den stå framme för att kunna serveras? Och kristalliseras inte gelén?

    Ser supergod ut!

    • A
      Emma Brink Rask

      Den ska helst tina i kylen, 5-6 timmar. Ibland tappar gelén sin glans efter att den varit frusen. Jag brukar värma ytan försiktigt med en gasolbrännare så brukar den bli glansig igen.

  • Hej!
    Detta låter ju supergott, ska prova till helgen!
    Är det cheesecake-smet du har spritsat uppe på kakan?
    Den ser himmelsk ut!

  • Hannah Karlsson

    Hej! Vilken rolig idé med riesling i en cheesecake. Använde du en torr eller halvtorr riesling? Om du vill säga, exakt vilken riesling använde du? Ska definitivt testa på att baka denna nästa vecka😃
    Du gör ett fantastiskt fint jobb med din blogg!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg