Regnbågstårta

16 juni, 2018

En tårta i regnbågens alla färger! Festligare än så här blir det inte.

Jag hade aldrig gjort en regnbågstårta så när jag fick frågan om jag kunde göra en till en bekants barnkalas, så nappade jag på det! Beställningen var att det skulle vara regnbåge både på insidan och utsidan. Eftersom jag inte kan skära upp tårtor som ska ätas på någons kalas (duh, såklart), så gjorde jag också en liten variant som jag kunde dela för att fota och visa er hur den ser ut inuti.

Inne i tårtan är det en cream cheesefrosting, ungefär samma som jag till morotskaka. Till den lilla tårtan hade jag även denna frosting runt om tårtan. Om du vill ha en vit tårta, dubbla då bara receptet på fyllningen.

Anledningen till att jag har gjort en marängsmörkräm till utsidan är att en frosting med mycket cream cheese tål inte särskilt mycket omrörning utan blir då lös, och då funkar den dåligt att spritsa. Ska man du röra ut den med färg så fixar den inte det, den skär sig och blir rinnig. Om du vill ha spritsad färgad frosting rekommenderar jag därför marängsmörkräm som tål väldigt mycket mer omrörning och blir fin och glansig att spritsa.

Jag gjorde en jättetårta och en liten tårta, men jag har räknat om receptet till en lite mer behändig variant. Lagom till 8-10 personer.

Jag har spritsat tårtan med en öppen stjärntyll med 8 spetsar, och en öppning på ca 1,5 cm. Se liknande här.

 

 

Regnbågstårta

3.7/5(65)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbottnar

115 g rumsvarmt smör

200 g socker (drygt 2 dl)

100 g rumstempererad äggvita (ca 3 äggvitor)

2 tsk vaniljsocker

190 g mjöl (drygt 3 dl)

0,25 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

1,3 dl rumsvarm mjölk

Hushållsfärg/pastafärg/gelfärg i lila, blå, grön, gul, orange och röd.

Fyllning

100 g mjukt smör

120 g florsocker (2 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

300 g kylskåpskall cream cheese

Smörkräm

165 g äggvitor (ca 4-5 st)

250 g socker (2,75 dl)

450 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

200 g cream cheese

Instruktioner:

Tårtbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)  och smörj 6 runda formar (15 cm). Om du inte har så många formar, så kan du naturligtvis baka bottnarna i omgångar.

2. Blanda alla de torra ingredienserna utom sockret och ställ åt sidan.

3. Vispa smöret på hög hastighet i någon minut. Tillsätt sedan sockret och vispa tills det blivit riktigt fluffigt.

4. Tillsätt äggvitorna en i taget under vispning.

5. Tillsätt sedan under omrörning växelvis de torra ingredienserna och mjölken. Rör bara precis tills det gått ihop till en jämn smet.

6. Dela upp smeten i 6 skålar och färga i de olika färgerna. Rör inte mer än du måste. Fördela smeten i formarna och baka i ca 15 minuter. Känn med en sticka att det är klart. Låt sedan bottnarna svalna helt.

Fyllning

1. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt.

2. Tillsätt florsockret och vaniljen och vispa i nån minut till.

3. Tillsätt den kalla cream cheesen och vispa tills du har en tjock och jämn frosting.

4. Lägg ihop alla bottnarna  rätt färgordning med ett lager av cream cheesefrosting emellan.

Smörkräm

1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller alla sockerkristaller har smält när du känner med fingrarna.

2. Häll över i en vippskål och vispa tills marängen har kallnat, det tar minst 10 minuter.

3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög vipphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.

4. Tillsätt cream cheese lite i taget medan du vispar.

5. Bred ett lager av frostingen runt om hela tårtan och ställ in den i kylen.

6. Färga ca 1,5 dl frosting i varje färg, och spritsa runt tårtan.

7. Toppa med skittles och strössel.

Förvara tårtan i kyl. Ta fram tårtan minst 2 timmar innan servering.

Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Jag ska baka dessa bottnar till beställning, men hon vill ha hallonfyllning. Vet ju att hallonmousse inte funkar så bra med tunga bottnar. Är det helt uteslutet att använda hallon i fyllningen eller har du något tips? Tack på förhand isåfall

  • Hej, gjorde smörkrämen i rec. för regnbågstårtano men när jag hade i creamcheesen skar den sig fullständigt 😭 (förmodligen lite för kall). Går den att rädda med Cream cheese i?
    Hälsningar/ Lotta

    • A
      emmabrink

      Svårt att rädda skuren kräm med cream cheese, men testa att vispa allt igen när det är rumstempererat.

  • Hur ska jag göra om jag gör bottnarna i 18 cm formar?

  • Vilket är att föredra; montera och dekorera tårtan samma dag som kalaset, eller dagen innan? Tänkte använda mig av marängsmörkrämen, men ändå göra den vit, och försöka göra den med horn, öron och spritsad man (enhörning)…

    • A
      Emma Brink Rask

      Dagen innan skulle jag säga. Mindre stressigt och den klarar sig fint. Se bara till att ta fram den i rumstemperatur 2-3 timmar innan den ska ätas.

  • Denna tårta ska jag göra snart! Och dekorera som unicorn.
    Jag undrar bara, mår smeten bra av att ”vänta”? Min kompis sa att man skulle göra en sats i taget men det låter knepigt.. hoppas du förstår vad jag menar!
    Älskar din blogg insta o podd 😃

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Den funkar att väntan en vända, alltså typ 20 minuter. Men sen skulle jag nog baka i omgångar.

  • Hej!
    Är jättesugen på att göra denna regnbågstårta, men skulle vilja göra den i 24 cm springform. Hur mycket behöver jag då öka receptet?

    • A
      Emma Brink Rask

      Då behöver du dubbla receptet. Var dock beredd på att det kommer att bli en JÄTTETÅRTA! 😊

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg