En tårta i regnbågens alla färger! Festligare än så här blir det inte.
Jag hade aldrig gjort en regnbågstårta så när jag fick frågan om jag kunde göra en till en bekants barnkalas, så nappade jag på det! Beställningen var att det skulle vara regnbåge både på insidan och utsidan. Eftersom jag inte kan skära upp tårtor som ska ätas på någons kalas (duh, såklart), så gjorde jag också en liten variant som jag kunde dela för att fota och visa er hur den ser ut inuti.
Inne i tårtan är det en cream cheesefrosting, ungefär samma som jag till morotskaka. Till den lilla tårtan hade jag även denna frosting runt om tårtan. Om du vill ha en vit tårta, dubbla då bara receptet på fyllningen.
Anledningen till att jag har gjort en marängsmörkräm till utsidan är att en frosting med mycket cream cheese tål inte särskilt mycket omrörning utan blir då lös, och då funkar den dåligt att spritsa. Ska man du röra ut den med färg så fixar den inte det, den skär sig och blir rinnig. Om du vill ha spritsad färgad frosting rekommenderar jag därför marängsmörkräm som tål väldigt mycket mer omrörning och blir fin och glansig att spritsa.
Jag gjorde en jättetårta och en liten tårta, men jag har räknat om receptet till en lite mer behändig variant. Lagom till 8-10 personer.
Jag har spritsat tårtan med en öppen stjärntyll med 8 spetsar, och en öppning på ca 1,5 cm. Se liknande här.
Emma
Har bakat dessa bottnar två gånger, men de bli platta som pannkakor😩 Tror dock att missat att sockret inte ska blandas med övriga torra ingredienser, kan det bero på det?
Emma Brink Rask
Ja det spelar roll.
Men du kan också ha rört för mycket när du blandar ner färgen, så att smeten tappat sin luft.
Emma
Ja det borde bero på sockret tycker jag,men jag vet inte.. försöker vara väldigt varsam med gelfärgen. Dock så körde jag nu mitt standardrecept (vetemjöl och potatismjöl, bakpulver ,ägg och socker och de sjunker ihop också efter gräddning. Förstår inte riktigt, rör varsamt jag kan men vill ju att färgen och smeten ska gå ihop.🤷🏼♀️ Blev marginellt bättre, men vill kunna få lite luftiga bottnar..😔
Linda
Min smet skar sig. Försöker baka ändå… får se hur resultatet blir🥵
Emma Brink Rask
Det är nog ingen fara.
Elvira
Hej!
Jag ska baka dessa bottnar till beställning, men hon vill ha hallonfyllning. Vet ju att hallonmousse inte funkar så bra med tunga bottnar. Är det helt uteslutet att använda hallon i fyllningen eller har du något tips? Tack på förhand isåfall
Lotta
Hej, gjorde smörkrämen i rec. för regnbågstårtano men när jag hade i creamcheesen skar den sig fullständigt 😭 (förmodligen lite för kall). Går den att rädda med Cream cheese i?
Hälsningar/ Lotta
emmabrink
Svårt att rädda skuren kräm med cream cheese, men testa att vispa allt igen när det är rumstempererat.
Elvira
Hur ska jag göra om jag gör bottnarna i 18 cm formar?
Emma Brink Rask
Du kan dubbla receptet.
Maria
Vilket är att föredra; montera och dekorera tårtan samma dag som kalaset, eller dagen innan? Tänkte använda mig av marängsmörkrämen, men ändå göra den vit, och försöka göra den med horn, öron och spritsad man (enhörning)…
Emma Brink Rask
Dagen innan skulle jag säga. Mindre stressigt och den klarar sig fint. Se bara till att ta fram den i rumstemperatur 2-3 timmar innan den ska ätas.
Elvira
Denna tårta ska jag göra snart! Och dekorera som unicorn.
Jag undrar bara, mår smeten bra av att ”vänta”? Min kompis sa att man skulle göra en sats i taget men det låter knepigt.. hoppas du förstår vad jag menar!
Älskar din blogg insta o podd 😃
Emma Brink Rask
Hej! Den funkar att väntan en vända, alltså typ 20 minuter. Men sen skulle jag nog baka i omgångar.
Maria
Hej!
Är jättesugen på att göra denna regnbågstårta, men skulle vilja göra den i 24 cm springform. Hur mycket behöver jag då öka receptet?
Emma Brink Rask
Då behöver du dubbla receptet. Var dock beredd på att det kommer att bli en JÄTTETÅRTA! 😊
Emma
Ja det borde bero på sockret tycker jag,men jag vet inte.. försöker vara väldigt varsam med gelfärgen. Dock så körde jag nu mitt standardrecept (vetemjöl och potatismjöl, bakpulver ,ägg och socker och de sjunker ihop också efter gräddning. Förstår inte riktigt, rör varsamt jag kan men vill ju att färgen och smeten ska gå ihop.🤷🏼♀️ Blev marginellt bättre, men vill kunna få lite luftiga bottnar..😔