Red Velvet Rulltårta

14 december, 2018

Rulltårta, så enkelt och så gott! Och gör du den som den amerikanska klassikern red velvet cake så får du också en vackert färgglad kaka.

Ok, helt ärligt så är Red Velvet ingen favoritsmak hos mig. Just för att det kanske inte riktigt är en smak, det är ju kakao i men det smakar inte riktigt choklad. Jag har dock vänner som ääälskar Red Velvet. Kanske är det den saftiga kakan tillsammans med den supergoda cream cheesefyllningen som är hemligheten. Jag gillar den mest för att det ger en sån läcker kaka visuellt. Med det sagt så slank det ner några skivor av den här tårtan medan jag fotade den.

Det röda och vita passar till många tillfällen. Stundande Alla Hjärtans Dag, julen, Danmarks Nationaldag exempelvis. Jag bakade en Red Velvet-tårta spritsad som en amerikansk flagga till USAs nationaldag förra året.

 

Red Velvet Rulltårta

3.7/5(9)
Röster
Portioner: 1 rulltårta i standardlångpanna

Ingredienser:

Tårtbotten

3 ägg

180 g socker (2 dl)

120 g mjöl (2 dl)

1,5 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

0,5 dl filmjölk

2 tsk vitvinsvinäger

1 msk smakneutral olja (jag tog raps)

ca 1 tsk röd pastafärg (här får man prova sig fram. Det är svårt att få den riktigt röda färgen av karamellfärg på flaska, bättre med pastafärg)

Fyllning

100 g rumsvarmt smör

90 g florsocker (1,5 dl)

1 tsk vaniljsocker

100 g kall cream cheese

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda filmjölken med, vitvinsvinäger, olja och färgen.

5. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd försiktigt in dem.

6. Blanda sist ner filmjölken och rör försiktigt runt tills alls har blandats.

7. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt.

8. Baka mitt i ugnen i ca 4-5 minuter, känn på kakan och känn att den är fast men sviktar lite. En minut för mycket och du får en väldigt torr kaka.

9. Ta ut botten och vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Tag en ren bakhandduk och lägg över kakan och rulla den försiktigt till en rulle och låt kakan svalna så.

Fyllning

1. Vispa smöret till det blir vitt och fluffigt, minst 3-4 minuter.

2. Häll i florsocker och vaniljsocker och vispa i nån minut till.

3. Tillsätt den kylskåpskalla cream cheesen och vispa tills du har en krämig frosting.

Rulla tårtan

När tårtan svalnat, rulla försiktigt upp den igen och bred på fyllningen i ett jämt lager. Rulla ihop tårtan igen, lite hårdare den här gången. Lägg rulltårtan med skarven neråt. Låt den gärna stå i kylen i ett par timmar för att sätta sig innan du skivar den med en vass kniv. Pudra gärna över med florsocker innan servering.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg